Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

10.3.05

Ce ar (mai) fi de stiut despre taxe?

Comentariu publicat la articolul d-lui Varujan Vosganian din Ziua, 10 martie 2005. Pentru a accesa articolul 'De ce nu e bine sa creasca TVA', click aici.

Cititorului nostru trebuie sa-i spunem ca TVA este, daca vreti, o taxa pe consum. Regula simpla de intelegere a taxelor pe consum si venit este: TVA descurajeaza consumul si incurajeaza economiile (la banca), pe cand taxa pe venit, cel putin cand e la cota unica asa ca in Romania, incurajeaza munca.

Taxa progresiva pe venit, modelul pre-existent in Romania, descurajeaza munca in principiu. Asta face ca un al doilea servici sau o pozitie mai buna in companie va aduce pe langa un venit suplimentar si o taxa pe venit la un procent mai mare din ceea ce castiga individul.

De obicei, taxele progresive pe venit sunt aplicate in scopul de a redistribui bogatia generata de o economie. Se observa ca statele ce tind sa puna mare pret pe armonie sociala si status qvo, in general, au sisteme de taxare progresiva a veniturilor. De asemenea, statele ce vor sa incurajeze crestere economica prin consum, au taxe mici la consum (echivalentul TVA). Ca exemple ale celor 2 situatii, mentionam Suedia si SUA. In Suedia taxa ve venit poate sa ajunga la 70% din venit. In Statele Unite, care de 30 de ani incurajeaza cresterea economica prin consum intern insa, TVA este numai o taxa locala, variabila si nu mai mare de 8.75%. Australia este o tara care are o combinatie de TVA (introdus cu mare succes acum 5 ani) si taxe progresive pe venit. Deci avem de-a face cu un interval de taxare, unde valorile sociale si imperativele economice ale societatii sunt corelate cu valori ale cotelor de impozitare pentru venit si respectiv consum.

In Romania, putem spune ca TVA-ul dezavantajeaza saracii--ei trebuie sa plateasca aceeasi taxa pe paine ca si cei bogati, numai ca taxa platita de saraci reprezinta proportional o valoare mai mare din venitul lor comparat cu taxa platita pentru aceeasi paine de cei cu stare.

De asemenea, cota unica de impozitare a veniturilor, se poate spune, ii avantajeaza pe cei cu stare--ei platind mai putin in taxe. In afara de cei cu stare, avantajele unei taxe unice de impozitare a venitului se remarca si potentialul de castig pentru cei care vor sa faca treaba si mai ales cei pe care taxa progresiva i-a impins in ilegalitate.

Speram ca prin comentariul acesta cititorul sa fi obtinut o idee mai buna de ce inseamna 18% fata de 19% samd. La sfarsitul oricarei zilei, orice guvern are de atins niste obiective, si dupa ce aude toate opiniile, nevoile si cererile, va taxa pana poate plati pentru ce are de facut. Cetateanul nu are decat sa-si aminteasca ce au promis politicienii si sa vada daca taxele si platile se aliniaza cu promisiunile. Daca nu sau daca se razgandeste, sti ce are de facut!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare