Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

27.3.05

Giuliana Sgrena sau despre regulile (nescrise) ale razboiului

Cati din dumneavoastra va aduceti aminte de incercarea esuata/bombardata a francezilor de a extrage pe cineva din Irak?

Desi nu putem decat specula, iata o ipoteza: italienii au facut ceva de nefacut prin a se duce si negocia cu irakienii/rebelii. Asa ceva ar fi de nefacut pe baza catorva principii si realitati:
1) nu se negociaza cu o parte nelegitima cu care esti in conflict;
2) nu le dai bani/atentie/publicitate celor cu care esti in conflict.

Pentru a preintampina parte din contra-argumente, adaugam ca acum, spre deosebire de alte dati cand au fost exceptii de la aceste principii, abaterea a fost facuta fara acordul americanilor (principalii sponsori ai conflictului). Mai mult decta atat, americanii pot face ceva despre inconsecventa celorlalti.

Deci, fara a scuza/apara vreuna din parti, la razboi e ca la razboi.

Inca o nota: Isi aduce aminte cineva de cati americani, britanici si ce or mai fi fost au fost ucisi de rebelii din Irak?

5 comentarii:

Anonim spunea...

Poate nu stii ca Italia nu e in RAZBOI cu nimeni!!!
Si USA au inchis razboiul dupa 3 luni, iti amintesti de anuntul lui Bush?
Bine sa tii un blog, atent la ce scrii ...!

peromaneste spunea...

Nu o fi razboi conform cu conventiile de la Geneva, insa ce alt cuvant mai bun sau categorie mai potrivita ar descrie ceea ce se intmpla in Irak?

Anonim spunea...

Mie mi se par importante Conventiile de la Geneva: Guvernul Italian le respecta si pentru asta (zic?!)ca se gasesc acolo: misiune de Pacekiping.
Si daca Guvernul Italian decide sa salveze ostatecii care sunt ziaristi, personal ONG, cetateni italiani care sunt in Iraq ca sa-si faca meseria (nu sa se "distreze") e in Dreptul (International) sau sa o faca.
Cred ca stii bine ca americanii nu au de gand sa iasa din Iraq curand, mai bine zis Niciodata. E chestiune de timp (cand te gandesti la timpul care ramane unui irachen mort ?) si intr-un fel sau altul Italia se intoarce acasa (finantele pentru misiune se voteaza la fiecare 3 luni - iti spune ceva?).

Anonim spunea...

Daca tot ne-am hotarat sa invocam aducerile aminte, cred ca ar fi interesant sa aflam daca mai stie cineva de ce a atacat George Bush Irakul si daca da, sa ni se arate si noua cateva arme de nimicire in masa capturate de la fidelii lui Saddam. Contabilizarea americanilor care si-au dat obstescul sfarsit in Irak trebuie facuta in paralel cu cea a irakienilor care s-au ridicat la Alah de mana Unchiului Sam in cei doi ani de ocupatie. Asa e cand citesti numai "o anumita parte a presei" de peste ocean. Stati linistiti, si pe acolo sunt la mare pret pupincuristii condeiului.

peromaneste spunea...

OK, nu e razboi. Conform americanilor e insurgenta, iar presa (in general de stanga) italiana numeste opozitia la trupele coalitiei, rezistenta. Se pare ca de la 11 septembrie incoace, ne aflam in tot felul de arii gri in ceea ce priveste dreptul international.

Luarea initiala de pozitie era o ipoteza de lucru si nu isi propunea sa intre in discutii despre motivele razboiului sau "obligatiile" serviciului secret italian fata de cetatenii italieni. Ca orice mijloc operational de analiza efectiva, ipoteza noastra simplifica unele date pentru a ajunge la esenta problemei.

In caz ca doriti, trimiteti-ne email si noi vom incepe in numele dvs. o discutie pe temele care va intereseaza la cafeneaua peromaneste.

Google
 

Postări populare