Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

12.3.05

Neintelegeri, nestiinta si prejudecati

Comentariu la articolul "Administratia Bush face pe lupul moralist" semnat de Ioana Radus in Ziua din 12 martie 2005. Pentru a accesa articolul, click aici.

Cateva clarificari sunt necesare inainte de a ne grabi in judecati partiale, care nu fac decat cel mult sa tradeze preferinte pre-existente.

In America au fost abuzuri, de genul drepturile omului, indreptate aproape exclusiv impotriva cetatenilor straini asociati intr-un fel sau altul cu terorismul. Insa, chiar si in aceste conditii, organizatii ale societatii civile americane (ACLU) au sesizat instantele judecatoresti, pana la Curtea Suprema, de nedreptatile/abuzurile facute. Curtea Suprema de exemplu a hotarat ca administratia Bush a incalcat legea in episodul Guantanamo. Deci in SUA exista posibilitatea de apel, care se pare ca mai si functioneaza, asa cum exista si abuzuri! America nu se poate lauda cu lipsa abuzurilor ci cu existenta unei justitii care pana la urma face dreptate.

Acum, mai toate tarile in discutie incalca SISTEMATIC drepturile propriilor cetateni si fac asta de foarte mult timp. Mai mult, in nici una din tarile acestea nu se pot redresa in vreo instanta judecatoreasca abuzurile comise de autoritati.

Judeca cititorule datele si decide daca sunt diferente si de ce natura!

2 comentarii:

Anonim spunea...

iata dom'le ce spune cineva in Ziua

"Lasa mai omule vrajeala ! Domneata trebuie sa stii ca USA a detinut mai mult de 3 ani oameni carora nu a putut sa le gaseasca o vina. Si acum a inceput sa ii elibereze , ca se vedea de la o posta abuzul. Dumitale ti-ar placea sa fii detinut fara sa ti se aduca vreo vina ? In plus detinutii au fost tinuti izolati fara drept la avocat si la aparare. Numesti asta respectarea drepturilor omului.? USA s-a facut de ris ca a abuzat oameni de cetatenii diferite , i-a torturat si acum trebuie sa le dea drumul fara sa le dea nici macar o compensatie. Acesti detinuti au un singur pacat - nu sint puternici si nu au organizatii in spate ! Dar sa invete de la cei puternici , si sa le ceara americanilor sa le plateasca compensatii pentru tortura si detinere ilegala.Cind USA o sa-si ceara scuze in fata lumii , atunci o sa ne demonstreze ca este u stat democratic de drept care respecta omul.Pina atunci sa se lase de aratat cu degetul !"

peromaneste spunea...

Comentariul de mai sus a fost primit prin email. Iata raspunsul, postat si la rubrica de comentarii a articolului original in Ziua:

D-na Katty, chiar si in SUA nimeni nu (mai) crede ca nu s-a gresit cu acele detentii care au fost dovedite in justitia americana ca abuzive. Daca vreti sa faceti toata aceasta discutie despre despagubiri este dreptul dvs., insa nu stiu ce are de-a face cu linia articolului sau a comentariului nostru.

Noi am dorit sa clarificam natura abuzurilor (sistematica vs. temporara) si caile de redres in justitie (care nu exista vs. care chiar au gasit guvernul american in culpa).

Deci SUA nu este sta mai bine din cauza ca face sau nu abuzuri ci din cauza ca atunci cand se intampla abuzuri exista mijloace de a le rectifica!

Google
 

Postări populare