Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

12.4.05

Cine a zis ca-i simplu sa indrepti strambatura zidita in fundatie?

Ziarul Ziua de marti, 12 aprilie 2005, aduce in atentia publica subiectul restitutiilor prin articolul: "Evreii ameninta Romania cu CEDO". Pentru a accesa articolul, click aici!

Avem de-a face cu un subiect simplu care insa tratat necorespunzator poate ajunge extrem de delicat. Este simplu pe motiv ca daca vrem sa facem dreptate, trebuie s-o facem numaidecat, in spiritul legii si pentru toti cetatenii la fel!

Mai trebuie tinut cont ca legile Romaniei (inclusiv cele privind retrocedarea proprietatilor) trebuie sa fie in armonie cu legile UE. Spunem asta din pricina multelor cazuri in care 'justitia' romaneasca a dat verdicte ce erau clar in contradictie cu spiritul si litera legilor europene, iar partile vatamate si-au gasit rezolvarea in fata instantelor europene.

Noi romanii avem nevoie de oameni intelepti care:

1) Sa inteleaga problema prin dimensiunile-i etice, morale, juridice si financiar-economice.

In ceea ce priveste dimensiunea financiar economica, diferite alternative trebuiesc analizate. De exemplu, 'restitutio ad integrum' sau 'restitutii ale valorii'; 'restituim totul tuturor' sau 'restituim mai intai cetatenilor ce satisfact criteriile x,y,z'; 'restituim totul odata' sau 'restituim esalonat'. Dupa aceea trebuie estimata valoarea restitutiilor in bani cat si intelegerea efectelor diferitelor scenarii asupra justitiei, economiei, nivelului de trai etc.


2) Sa comunice deciziile de mai sus populatiei--celor care sunt direct si indirect afectati.
2') Sa negocieze eventual cu partile vatamate.
3) sa creeze mecanismele institutionale pentru a pune totul in aplicare si a avea grija de exceptii.

Mahnirea mare acum nu este ca diferite voci, incarcate emotional, se exprima in felul in care o fac. Mahnirea mare este ca oamenii cu puterea intelectuala de a gasi o solutie si a o pune in practica, solutie ce sa ajute statul si cetatenii romani sa treaca si de aceasta incercare, nu se vad si nu se aud.

De dragul istoriei si nu numai, trebuie adus in discutie urmatorul episod: Cand fostul presedinte Iliescu si-a spus in mod public parerea despre restitutii acum cativa ani (intr-un interviu cu ziarul Ha'aretz), el a fost fie acuzat fie gnorat de cei mai multi dintre cei care-l puteau ajuta sa rezolve aceasta problema a restituirilor. Din momentul acela, puterea PSD a ales sa faca ceea ce s-a priceput si i-a convenit cel mai tare: sa amane rezolutia. Ca in cele mai multe cazuri, decizia (speram) fostilor de a nu face nimic se arata deja mai scumpa decat ar fi fost daca faceau ce trebuie cat mai devreme. Ce sa-i faci, realitatea nu o poti ignora la nesfarsit!

Sa ne intoarcem la zilele noastre. Elita romaneasca trebuie sa-i ajute pe cei care au puterea politica sa ajunga la concluziile pe care toti le asteptam, iar pe restul la a intelege ce si cum, prin dialoguri/dezbateri si pozitii publice. Deocamdata, discutiile despre sfinti si ingeri sau despre ce alte subiecte se vor mai fi indeletnicind cei cu fruntea lata pot sa mai astepte. Ce nu mai poate astepta este dreptatea...

Ce puteti face este sa va spuneti parerile, pe care noi le vom sintetiza si trimite mai departe, la sectiunea de comentarii.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Nu vad de ce trebuie sa fie o lege speciala pentru evrei, cum nu trebuie sa fie una pentru romani, rusi (moldoveni sau nu), sau germani. Nationalizarea proprietatiilor a fost un fenomen general in Romania comunista. Comunistii s'au luptat pentru eliminarea proprietatii private Propun sa continuam lupta si sa ne lasam manipulati de cei care nu vor sa dea inapoi ce au luat acum 60 de ani. Cine ar fi de acord ca stranepotii lui George Enescu sa ceara drepturile lor pentru palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei?

Mai bine o lasam balta!

Anonim spunea...

Cei 4000 de israeliani stiu ce face acest Comitat American (intrebare la BBC, nu comentez raspunsul penibil)?
Israelul si cetateni sai sa inceapa ei cu exemplul BUN: pamantul palestinezilor!
Dar ce se vede si se scrie: 3500 de noi constructii si incercuirea Jerusalimului !!!
Cel putin te platesc ...binisor? Se scrie ca agenti dela Mossad sunt platiti o mizerie!

Anonim spunea...

De la: lucid
Data: 2005-04-12 11:39:01 , IP: 194.102.59...

calitatea articolelor din Ziua se degradeaza vizibil

Inclin sa-i dau dreptate lui Moraru in legatura cu "politica" ziarului si mai ales cu lipsa unui cap limpede. Daca ieri descoperea pe prima pagina neonazisti si antisemiti feroci la radioul national, azi Ziua face o intoarcere la 180 grade si da alarma: evreii ameninta Romania. Citind articolul vezi ca scrisoarea deschisa e un material absolut decent si logic iar in declaratia lui Schwartz se spune doar ca daca lucrurile se taraganeaza in continuare petentii din Israel isi vor exercita dreptul de a reclama autoritatile romanesti la CEDO, asa cum au facut deja mii de romani din tara. Deci titlul onest al materialului ar fi trebuit sa fie: israelieni originari din Romania avertizeaza ca se vor adresa CEDO reclamand taraganarea de catre autoritati romanesti a acordarii unor drepturi care cred ei ca li se cuvin. Adica un procedeu normal si corect utilizat in orice tara europeana.
Revenind la problema retrocedarilor trebuie spus clar ca ea este UNITARA, neputand fi rezolvata prin diferente etnice sau de domiciliu al celor ce le solicita. Deci aceeasi lege trebuie aplicata si romanilor din Romania, si ungurilor din Romania, si evreilor din Israel, si romanilor din emigratie. Detaliile tehnice de genul evaluarea corecta sau nu a bunului cumparat de stat la emigrare (nu numai in cazul evreilor dar si in cel al nemtzilor sau chiar al romanilor ce emigrau), despagubirile pentru imobile demolate sau reconstituirea actelor se pot rezolva prin legi si ordonante si poate ar fi bine sa se cheme si o expertiza-consultanta internationala a unor specialisti care au lucrat in probleme similare in Europa de est. Mare atentie insa la cuantumul la care s-ar putea ridica despagubirile, avand in vedere sacrificiile pe care le vom face o data cu intrarea in UE. Generatiile de azi nu sunt vinovate de greselile si crimele anilor 50-60-70, iar a le pune pe umeri o povara uriasa in scurt timp de platit va duce la tulburari sociale, ca sa nu mai vorbesc in cazul specific al evreilor la antisemitism previzibil. Asa ca moderatie si bunavointa si de o parte si de alta.

peromaneste spunea...

P.S. Acum doua zile, la postarea pe forumul Ziua a comentariului nostru despre retrocedarea averilor confiscate in comunism, site-ul nostru http://peromaneste.com a fost inaccesibil 1/2 ora. Dupa aceea, pentru o zi intreaga, unii din vizitatorii nostri erau indreptati catre un site religios. Se pare ca am atins un nerv...

Anonim spunea...

1. Sint pt.retrocedare. In esenta nationalizarea a fost un instrument puternic si rapid in a distruge infrastructura sociala si economica a Romaniei (vezi Scrinul Negru). Reintoarcerea la economia de piata cere ca proprietatea privata sa fie protejata de lege.
2. Nu este o legatura intre evrei si retrocedare.. A face o legatura intre restabilirea proprietatii private in Romania si retrocedarea bunurilor luate de la evrei este bizar.
3. Singura explicatie pe care pot sa o dau este propaganda anti-retrocedare (banuiesc ca multi fosti-comunisti sint inca in posesia bunurilor luate cu japca). Introducerea evreilor in ecuatie, muta subiectul de la retrocedarea generala, cum ar fi retrocedarea avereilor Cantacuzinilor, la retrocedarea bunurilor evreilor care poate fi negativizata de argumente antisemite.

Anonim spunea...

intr-adevar, se pare ca s-a atins un nerv- sciaticul.
iesiti pe strada si vedeti care merge mai stramb din sale.
trebuie sa se faca dreptate, si pe fata si in spate. nu-i justitia transparenta?!

Google
 

Postări populare