Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

20.4.05

Mai multe despre siajul (verbal si atitudinal) provocat de (ne)declaratiile presedintelui Basescu

Cu materiale din editia pe internet a ziarului Ziua din 20 aprilie 2005, iata si urmarea la tot siajul (verbal si atitudinal) provocat de (ne)declaratiile presedintelui Basescu:

De la: flachi (...@gmail.com)

Data: 2005-04-20 08:27:08 , IP: 70.240.12...
Re: Ce vrajitorie .. bravos dom'le!

Foarte bun exercitiul, felicitari!

Cum povestea a aparut in Financial Times, ne putem da si noi seama cine moare de grija relatiilor romano-franceze.

Altfel, ce sa zic, asa invatam si noi cum e cu shforariile astea care le tragi intr-o parte si misca marioneta la distanta.

flachi dela http://peromaneste.com

La 2005-04-20 08:18:45, paraipan a scris:

> Ma dusei pe siturile Le Figaro si Le Monde, atit din 20 cit si din 19
> Avril, si nimic. Nimic despre chestia asta care se indreapta spre 100
> postari. Deci doua mari cotidiene FR, cel putin in versiune
> electronica, nici n'au pomenit cum ca "Presedintele RO a intrat
> in gura Parisului". Se pare ca n-a intrat in gura nimanui, sau
> daca a intrat, nimeni nu s-a prins. Sau ma rog, nu se cade sa
> discutam ... intimitati.
> Ce flaps!
>
> paraipan
>




EXTERNE - Miercuri, 20 aprilie 2005
Corespondenta din Paris


Franta, nedumerita de atacul lui Basescu
Vizita la Paris a ministrului roman al Integrarii, Ene Dinga, a fost umbrita de articolul publicat la Londra de Financial Times, si care facea referire la declaratii extrem de dure ale presedintelui Traian Basescu la adresa Frantei in general si a presedintelui Jacques Chirac, respectiv a ministrului Michel Barnier, in particular.

Ene Dinga s-a intalnit ieri la Quai d'Orsay cu ministrul francez pentru Afaceri Europene, Claudie Haignere. Debutul intrevederii a fost glacial, ministrul francez intrand direct in subiect, imediat dupa "buna ziua". Ministrul francez al Integrarii a subliniat ca acest tip de declaratii cad extrem de prost pentru opinia publica franceza, deja extrem de reticenta cand este vorba despre UE, extindere sau proiectul de Constitutie (referendumul, programat pentru 29 mai, are previziuni sumbre, intre 53 si 56 la suta dintre francezi, pronuntandu-se deja impotriva).

La incheierea intrevederii, un oarecare armistitiu parea sa se fi incheiat, insa Claudie Haignere a insistat asupra dificultatii partii franceze de a intelege acest tip de exprimare. "Am fost surprinsi citind aceste comentarii ale presedintelui Basescu, pentru ca in relatia cu Romania, dialogul, este unul foarte deschis, nu exista contradictii, dimpotriva, dorim sa avem in masura posibilului obiective comune si reflectii comune, fie ca este in interiorul UE sau al relatiilor fiecaruia dintre state cu partenerii sai", a declarat ministrul francez al Afacerilor Europene. "Surpriza a venit din modul in care au fost spuse aceste lucruri, ca putem remite in cauza complementaritatea, ca putem opune unele dintre aceste aliante. Discutia pe care am avut-o cu ministrul Dinga ne-a permis sa cadem de acord ca in fond impartasim aceleasi valori, ca a existat o impresie puternica in ceea ce priveste forma in care aceste lucruri au fost exprimate si ca totul trebuie sa reintre in ordine pentru ca nu exista motive ca sa ajungem la neintelegeri", a conchis ministrul francez al Afacerilor Europene.


Fair Press


Presedintia respinge afirmatiile FT
Presedintele Traian Basescu nu a avertizat Franta sa nu mai admonesteze Romania din cauza legaturilor cu Marea Britanie si SUA si nu a spus nici ca presedintele Chirac a adus ofense Romaniei, asa cum relateaza editia electronica a Financial Times, sustine consilierul prezidential Adriana Saftoiu. Purtatorul de cuvant al sefului statului roman a declarat ieri, pentru Mediafax, ca presedintele Basescu a acordat un interviu unui grup de jurnalisti acreditati la institutiile Uniunii Europene de la Bruxelles, iar unul dintre ziaristi i-a cerut sa comenteze declaratiile recente ale ministrului francez de Externe, Michel Barnier, care a spus ca "Romania nu are reflex european", avand in vedere si declaratiile presedintelui Jacques Chirac din urma cu un an, care a afirmat, referindu-se la criza irakiana, ca Romania a avut ocazia sa taca. Potrivit Adrianei Saftoiu, in raspunsul dat, presedintele Traian Basescu nu a folosit verbul "a avertiza", nu a spus ca presedintele Frantei a adus ofense Romaniei si nici ca Franta nu trebuie sa dea lectii tarii noastre. "Franta este unul dintre principalii nostri sustinatori, dar, in acelasi timp, nu suntem fericiti cu astfel de declaratii", a afirmat seful statului roman, conform purtatorului sau de cuvant.

4 comentarii:

ingineru spunea...

Treaba purtatorilor de cuvant si a consilierilor de imagine e sa dezminta afirmatiile prea "incorecte" ale celor pt. care lucreaza

"Franta este unul dintre principalii nostri sustinatori, dar, in acelasi timp, nu suntem fericiti cu astfel de declaratii" nu suna ca o dezmintire foarte convingatoare

peromaneste spunea...

problema este cu protocolul; il incalci doar daca ai motive bine intmeiate. altfel, mai bine taci si faci.

daca presedintele basescu are motivele intemeiate (citeste, spatele asigurat) atunci totul este o miscare calculata--vei si comentariile noastre inainte de vizita la casa alba.

pana la urma, cum am spus si in alte parti, datoria (pe care si-a asumat-o si explicit) presedintelui basescu este sa ridice nivelul de trai. deocamdata, are un mare cec in alb. insa scadenta se apropie cu fiecare zi.

cat despre prestatia celor din juru-i (PR-types etc.), astia ori il pun pe presedinte pe mesaj ori sa-si dea demisia. e greu sa faci asta cu un tip ca basescu insa cine a spus ca jobul de consilier la cotroceni e floare la ureche?

peromaneste spunea...

Iata ecouri franceze din Financial Times:

BUCHAREST AND SOFIA SIGN EU TREATY
By Daniel Dombey
Published: April 26 2005 03:00 | Last updated: April 26 2005 03:00


The European Union yesterday embarked on its most controversial expansion yet, with the signing of a treaty that should allow Romania and Bulgaria to join the 25-nation bloc in 2007, writes Daniel Dombey in Luxembourg. Romania, whose 23m-strong population will be the EU's seventh largest, was represented by President Traian Basescu, a one-time sea captain. For the smaller Bulgaria - population 7.5m - it was Simeon Saxe-Coburg, prime minister and former king, who signed the accord. Yet even as dignitaries assembled for the ceremony in Luxembourg's 17th century Abbey of Neumünster, France fired a few warning shots at the potential entrants. "This signing does not mean instant membership," said Michel Barnier, French foreign minister, who attended a foreign ministers' meeting nearby but absented himself for the treaty ceremony. "We have expressed the need for vigilance," Mr Barnier said, adding that the two countries' entry could be delayed a year until 2008. He said their preparations on issues such as border controls were important. EU enlargement is a particularly sensitive issue for the French government. Mounting public concern about the Union's expansion to the east has become a key theme in the country's referendum on the European constitution, to the detriment of the Yes campaign. A No vote next month could bring the process of enlargement to a halt. Concerns about corruption, subsidies and border security meant Bucharest and Sofia were held back from the group of 10 states that joined the EU last year. The treaty signed yesterday still needs to be ratified by the 25 EU member states as well as Bulgaria and Romania.

Mai mult, se pare ca si alti "europeni vechi" tocmai si-au adus aminte cata coruptie/probleme are Romania...


El Pais: actuala extindere e iresponsabila
Revista presei alcatuita de Deutsche Welle arata ca ziarul spaniol de stanga, El Pais considera ca noua runda de extindere a UE ar fi "iresponsabila". In opinia cotidianului din Madrid, "Uniunea isi deschide portile, dar nu si baierile pungii". Ziarul se arata revoltat ca, in conditiile actuale, Spania va trebui sa plateasca pentru largire mai mult decat marile state ale Uniunii. Celor 25 El Pais le recomanda sa ia "pe loc repaos inaintea noii largiri si sa se gandeasca atent la ce trebuie facut pe viitor". Fiindca "unificarea Europei se bazeaza pe principiul solidaritatii care se intemeiaza pe coeziunea sociala si economica, aducand tuturor tarilor membre avantaje. A face rabat in acest domeniu ar insemna sa se submineze fundamentul Europei noi si mari", mai crede El Pais.


Romania, "un stat foarte sarac"
Der Standard din Viena se concentreaza asupra avertismentelor lansate de UE Romaniei si Bulgariei, carora "li se cer eforturi de proportii daca vor sa adere la timp, la 1 ianuarie 2007". Ziarul consemneaza ca, in cazul Romaniei, "clauza de salvgardare ar putea intra in vigoare doar pe baza unei majoritati calificate, spre deosebire de amanarea Bulgariei, care presupune unanimitatea". Der Standard reproduce declaratia unui diplomat dintr-unul din marile state membre care ar fi declarat, citez ca "nu vom ezita s-o activam", citat inchis.

Mai toti comentatorii reliefeaza ca ramanerea in urma priveste in special Romania, "un stat foarte sarac", dupa cum scrie Handelsblatt. Ziarul din Duesseldorf arata ca asupra ambelor tari "pluteste spectrul coruptiei si al structurilor mafiote".

La cele doua aderari se refera si ziarul berlinez Die Welt, potrivit caruia ambele state ex-comuniste ar fi departe de criteriile necesare integrarii, chiar daca si una si alta au realizat progrese importante. Ziarul subliniaza insa ca in sfera luptei impotriva crimei organizate, Romania si Bulgaria citez, "schioapata in urma celorlalte tari membre, coruptia fiind la ordinea zilei, justitia si administratia intr-o stare deplorabila, iar drepturile omului si libertatea presei continua sa fie frecvent incalcate".


FAZ aminteste clauza de salvgardare
Frankfurter Allgemeine Zeitung isi concentreaza atentia asupra discrepantei dintre ecourile exuberante, generate de semnarea tratatelor de aderare in Romania si Bugalaria, pe de o parte, si indiferenta, ori opozitia nedisimulata manifestata in vechile state membre, pe de alta. Potrivit ziarului, aceste divergente de perceptie sunt in firea lucrurilor. Ziarul din Frankfurt remarca intre altele ca "vechea UE n-a reusit inca sa digere precedentele 10 state preluate. E mare teama ca UE ia proportii debordante, precizeaza cotidianul conservator german, potrivit caruia "e de notorietate generala ca absenta securitatii juridice si coruptia interzic de fapt aderarea intr-un an si jumatate a Romaniei". Ziarul se intreaba asadar daca se va activa clauza, incheind ca, "ramane de sperat ca forta innoitoare si coeziunea UE sa fie destul de ample spre a evita demolarea edificiului european".


Der Spiegel il ataca pe Basescu
Saptamanalul german "Der Spiegel" publica saptamana trecuta o ampla radiografie a societatii romanesti in care cel mai criticat aspect privea coruptia din Romania. Revista "nu uita sa aminteasca de acuzatiile de coruptie care planeaza asupra Dosarului "Flota" si asupra presedintelui Traian Basescu", arata postul german de radio Deutsche Welle. Surse prezidentiale s-au declarat surprinse de existenta, in paginile revistei, a unor acuzatii de coruptie la adresa presedintelui.

Revista germana arata ca "pana si noul presedinte Basescu, persoana careia ii place sa se prezinte drept o figura curata, la Bruxelles, nu este de neatins pentru critici. In anii '90, a fost acuzat de implicare in vanzarea dubioasa a flotei comerciale romanesti, o afacere care a costat patrimoniul Romaniei aproximativ 3000 de milioane de dolari. Pe langa Basescu, care se considera nevinovat, sunt cercetati 80 de suspecti. Daca vor fi gasiti vinovati, ei vor fi pusi sub acuzare pentru abuz in serviciu, spalare de bani, fals si delapidare".



Hmm, asta-i mai mult decat coincidenta. Se cheama ce-si face omul cu mana lui....

Anonim spunea...

lasa-ne domnule cu nemtii astia, ia te uita ce bine le-o zice unu la ziua

De la: Jean Froissart (...@yahoo.co.uk)
Data: 2005-04-27 00:55:37 , IP: 82.76.19...

De ce ne induci in oroare?

Este foarte urat din partea ta! Nu de Bechtel ii frige pe nemti, ci de EADS. Sau te faci cumva ca ai uitat? Daca 99 la suta din parlamentarii germani au afaceri, ghici ghicitoarea mea: cati au afaceri cu EADS, una dintre cele mai mari firme din RFG?
Cine era gures si scuipa pe EADS acum cateva luni? Cine i-a dat afara pe capii politiei pe motiv de EADS, in lipsa de alte motive credibile sau dovedite?
Nu Basescu cu mana lui Blaga?
Cui ii raspundea Schroeder cu ironie diplomatica atunci cand era rugat sa ajute Romania? Nu lui Basescu? Nu ii spunea el ca asta nu poate rezolva RFG, ci doar "Axa" ii poate oferi cele de care are nevoie...
Esti un manipulator ieftin si un mercenar in slujba tuturor bosilor de partid si de afaceri. Faci o politica de doi bani si continui sa fii in slujba vechilor tai stapani.

Google
 

Postări populare