Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

28.4.05

Un diagnostic--nu cu totul diferit de ale noastre

Dintr-un recent interviu al Brindusei Armanca cu Mircea Miclea in sectiunea DIALOGURI ESENTIALE din Ziua de joi, 28 aprilie 2005:

Intr-o carte scrisa impreuna cu Mihaela Miroiu, faceati cateva observatii deloc elogioase la adresa intelectualitatii romane de tranzitie. Va citez: "Tara asta e atat de saraca si napastuita nu numai pentru ca a avut politicieni cretini si muncitori lenesi, ci mai ales pentru ca a avut intelectuali impotenti. Cati sunt rationalisti? Cati au creat sisteme? Cati au curajul unor utopii sau determinarea de a schimba institutii?" Ca profesor universitar, iar acum, ca ministru, va mentineti aceste observatii?

Imi mentin observatiile. Cred ca, daca imi aduc bine aminte, era una dintre remarcile pe care le faceam in cartea R'Estul si Vestul, referitor la faptul ca intelectualitatea nu si-a asumat foarte serios destinul de a construi institutii si a preferat sa scrie texte, intr-o traditie mai degraba existentialista, care, fie si buna, nu ajuta la modernizarea unei tari. Remarca foarte severa pe care o faceam insemna ca, neasumandu-si constructia de institutii, o parte din intelectualitate devine cel putin responsabila de esecurile tarii. Trebuie s-o recunoastem, iar eu imi asum acest lucru.
Mircea Miclea este ministrul in functiune al educatiei si cercetarii. Sistemul educational romanesc tocmai trece prin transformari--voite majore si de imbunatatire. Vom vedea ce si cum cu aceasta responsabilitate imensa si asumata de a schimba institutional temeliile Romaniei. E bine ca suntem constienti de ce trebuie facut, mai trebuie doar sa avem si cu cine. Timpul ne-o va spune...

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare