Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

14.5.05

Axa, economia sau criminalitatea? Nicidecum, populismul bata-l vina!

Der Spiegel din 9 mai 2005, ne spune ca:

When the tabloid rag Bild prints photos of Romanians above the
caption, "We're already looking forward to German jobs!" the chancellor's
response is to sigh and briefly utter the damning word "populism." With that,
the matter is settled for Schroeder.



Romani din Germania, oamnei cu frica lui Dumnezeu si platitori de internet si taxe, opineaza ca de vina ar fi: “Axa”, economia in pauza a Germaniei sau criminalitatea cetatenilor romani pe terioriul german.

Putina claritate in perspective ar ajuta. Pe de-o parte, germanii de origine etnica romana, ar putea spune politicienilor pentru care voteaza ca ei sunt si romani nu numai platitori de taxe. Pe de alta, Pactul Ribbentrop-Molotov are doi poli ai raului pentru Romania, cu toate ca cei mai multi se uita doar la polul rusesc si-l ignora pe cel German.

In fapt, nemtii si rusii sunt vinovatii (in masuri putin diferite) de prapadul multor natii europene si mai ales al multor romani. Spre deosebire de baltici, noi romanii am suferit din doua directii de pe urma pacatosului de Pact.

Mai mult, de la 1990 incoace, n-a zis vestul sa ne purtam cetateneste cu tziganii romani si sa accleleram demolarea institutionala a Romaniei de dragul UE/FMI/ETC? Pai daca romanii impart miasme de rahat si baietzii lui Kohl/Genscher/Mitterand/Bush Sr. au catalizat fenomenul, nu cumva e pe undeva e responsabila si incapacitatea lor de a tranzitiona Styxul post-comunist pentru orbetzi ca noi?

Daca noi romanii asteaptam tratamentul cuvenit pana cand ne va spune fritzul/krautul ca suntem gata, ma tem ca ne poate lua cat le-a luat barbarilor de germani de la caderea Romei pana la Tratatul de la Westfalia sau Bismark sau Adenauer--cam mult pentru toti cei implicati si de fatza.

Ca tot am inceput pe ton de weekend, ce se mai poate spune decat ca vestul ar trebuie sa faca bine sa ne bage si pe noi in seama, ca doar asa se vor mai lua ceva obiceiuri bune si de noi—fiind neam tanar, deprindem repede. Meseriasii nostri sa poata presta servicii in vest, iar intelectualii sa-si poata lucra creierele pe masura caci altfel ne condamna pe toti la smecherii eterne...




2 comentarii:

Anonim spunea...

M-a intristat indeosebi remarca:

Now, Bulgaria and Romania, the next two candidates for membership and scheduled to join in 2007, are likewise not being welcomed in Germany and France as long-lost brothers and sisters. Instead, most people see these countries as nothing but exporters of pimps, prostitutes and underage criminal gangs.

E teribil faptul ca majoritatea francezilor si germanilor sunt atat de limitati ca intelect si prada stereotipelor incat sunt tentati reduca identitatea romanilor, in bloc, la acea a unor delicventi (care oricum, reprezinta doar o minoritate)
Pe de alta parte, curios e ca doar noi (si bulgarii) suntem priviti atat de critic: ceea ce ma face sa cred ca le-am dat, francezilor si germanilor sufieceinte motive, suficienta apa la moara ca sa isi justifice prejudicile care le aveau oricum impotriva noastra.

Si totusi, oare de ce, azi, in 2005, sa se fi ajuns la o asa de tragica perceptie a romanilor in Occident (si nu neaparat doar acolo)?

Sa fi avut intradevar dreptate Cioran cand ne descria, intr-una din cartile scrise in franceza in anii 50' ca pe un popor dezunit, haotic, individualist, fara coeziune, demnitate sau coloana vertebrala: o adunatura de vicleni oportunisti lipsiti de moralitate? Nu stiu unde e adevarul dar e tragic ca s-a ajuns sa fim pur si simplu batjocoriti, meritat sau nu, asa cum suntem in clipa de fata.

Nu doar ca si se neaga cateagoric 'europenitatea' ci chiar mai mult: se insinueaza ca suntem un soi de Untermensch, suboameni, putrezi, imorali etc. Ni se reduce identitatatea, in bloc, asa cum spuneam mai sus, la acea a unor delicventi.

peromaneste spunea...

Pop Isidor, ca noi suntem darnici cu motivele si oamenii in general fugaresc stereotipele (altfel, n-ar mai exista marketing) e una. Ca romanii cu clasa si staif trebuie sa inceapa a gandi la educarea gazdelor e alta.

Din toate cate a spus raposatul Cioran, faptul ca romanii suntem un neam tanar e din ce in ce mai clar si asta mai ales in diaspora.

Google
 

Postări populare