Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

31.5.05

Hoinar prin Romania virtuala

Domnul Ovidiu Draghia a avut amabilitatea de a ne da dreptul de re-publicare a unui interesant ghid virtual romanesc. Initial, domnia sa a publicat articolul in Observator cultural no 12 (270).


Hoinar prin Romania virtuala


Turismul pe web

Ovidiu DRAGHIA


Plecind de la o experienta recenta, o calatorie in Delta, la Sfintu Gheorghe, mi-am propus sa descopar care sint cele mai interesante site-uri care vorbesc despre Romania si, de aici, sa aflu cum este promovat turismul romanesc prin intermediul Internetului. Acum doi ani am esuat intr-o incercare similara pentru ca materialul existent era modest, in comparatie cu ceea ce se intimpla in alte tari, cu potential turistic mult mai redus.

- Portaluri de turism
Am avut ocazia sa-i cunosc si sa discut cu cei care se ocupa, cu mult entuziasm, de portalurile Infotravelromania.ro si Infoturism.ro. Primul are un continut generalist si se adreseaza in egala masura publicului larg si agentiilor de turism. Iata citeva link-uri: Munte (Poiana Brasov, Predeal s.a), Romania (Bucuresti, Orase medievale, Delta Dunarii, Manastiri Moldova s.a.); Asociatii/Agentii de turism, Tirguri de turism, Reviste de turism, Companii autocar etc. Din punct de vedere al informatiei, cred ca aceasta adresa reprezinta maximul pentru ca acopera orice din sfera turismului, inclusiv acte, taxe, acreditari... Iar pentru imaginea externa nu putea lipsi o versiune in limba engleza (plus alte limbi de circulatie). Infoturism.ro schiteaza prin continut harta turistica a Romaniei cu toate elementele de sprijin: Agentii, Hoteluri, Complexe balneare, Vacante balneare si multe, multe oferte – prezente si in portalul anterior. Site-ul se distinge printr-o initiativa sisifica, Harti si destinatii, care contine o prezentare a tuturor tarilor, a oraselor lumii (cu harti, imagini, informatii si oferte ale operatorilor pentru destinatiile respective!).
Alte adrese web:
www.turism.ro
www.turisminfo.ro
www.tourismguide.ro
www.romaniantourism.ro

- Delta Dunarii
Site-urile pe care le-am descoperit sint de doua tipuri: cele care prezinta dezinteresat Delta, cu frumusetile sale, si cele care promoveaza turismul in zona – cu continut generalist, sau pagina web a unui complex turistic. Astfel, www.deltadunarii.ro este locul ideal pentru a afla cit mai multe despre rezervatia naturala: Imagini, Trasee, Flora, Fauna, Apele, Istoric. Oarecum auxiliar ca si continut, exista oferte de inchirieri si sugestii privind locurile de pescuit (dar pentru mai tirziu, cind se incheie prohibitia). www.turismdelta.ro pare mai degraba axat pe continut turistic: Trasee, Hotel, Pensiuni, Oferte, Excursii.
Alte adrese web:
www.primaria-tulcea.ro/turism/dd.html
www.delta-resort.ro
www.deltaresort.ro
www.sincrondelta.ro
www.deltadelia.ro

- Manastiri
Cea mai interesanta adresa este www.neamt.ro/Info_utile/Manastiri/index.html. Principalele manastiri ale Moldovei se afla prezentate in pagini separate (istoric, patrimoniu, imagini), insa adresa mentionata are doua minusuri: interfata mult prea intunecata, inclusiv culoarea fontului, precum si absenta unei versiuni in limba engleza. Asa cum nu se intimpla in site-ul Manastirii Putna: www.putna.ro, bogat ilustrat si bilingv. Pentru Oltenia am gasit adresa www.ortodox.as.ro/manastiri/muntenia&oltenia, insa, din pacate, nu am aflat nimic despre manastirile Bucurestiului. Si este pacat. Antim, Radu-Voda sau Mihai-Voda se afla in centrul orasului si ar reprezenta in mod sigur o atractie pentru turisti. Sa notam totusi exceptia: www.schituldarvari.ro.
Alte adrese web:
www.manastiri.go.ro
www.episcopia-ramnicului.ro/manastiri.html

- Munte
O simpla cautare a acestui cuvint, alaturi de „turism“, ofera o multime de rezultate, greu de filtrat. De aceea, este bine de stiut ce anume dorim sa aflam. Pentru informatii generale, portalurile de turism recomandate la inceput sint excelente. Apoi, pentru a ne axa pe o zona sau localitate, putem sa deschidem adrese regionale. Pentru Valea Prahovei/Brasov: predeal.lacasata.ro, www.brasov.ro, www.busteni.8k.com; Bran este promovat printr-un link, sa zicem, controversat: www.draculascastle.com, iar Moeciu beneficiaza de mai multe pagini generale: www.moeciu.info, inmoeciu.ro, precum si de o multime de site-uri ale pensiunilor. Pe linga adresele mentionate, numeroase hoteluri si organizatii cu profil montan au pagini web.

- Litoral
Turismul pe litoral a incetat de multa vreme sa insemne vizitarea unor statiuni identice ca stil/confort/oameni care vin pentru a-si petrece vacanta. Statiunile (re)incep sa-si defineasca o identitate, altele lupta sa o pastreze pe cea veche (vezi Vama Veche: www.savevamaveche.home.ro). Apoi, exista varianta plajei salbatice, la Portita, la Sfintu Gheorghe, intre statiuni... Pe scurt, de toate pentru toti. Pentru inceput, ma opresc la statiunea Mamaia, mult reintinerita in anii din urma: www.mamaia.com. Desi target-ul locului este clar orientat catre persoanele cu venituri peste medie, Mamaia este accesibila si celor cu venituri mai mici, iar in site-ul indicat exista si oferte de cazare ale particularilor. Iar pentru ofertele hotelierilor, accesati adresa: www.mamaia-hotels.com. Singura pagina gasita pentru Neptun – in afara celor aflate in portalurile de turism (de)scrise la inceputul articolului, este neptun-olimp.statiune.ro. Eforie Nord si Sud se regasesc pe web la adresa eforie.com, iar Costinesti pare a avea cea mai consistenta prezenta pe Internet: www.lacostinesti.ro sau www.costinesti.net.
Alte adrese web:
www.plaja.ro
www.infolitoral.ro

- Concluzii
Avem excelente portaluri pentru promovarea turismului, pentru a vizita Delta si, in general, pentru a gasi si face rezervari, inclusiv on-line. Minusurile sint muntele si manastirile, prost promovate pe Internet prin pagini dedicate unor destinatii specifice. Apoi, nu exista o viziune generala de promovare a unor tipuri de turism gen: montan cu interese particulare: agroturism, festivaluri, schi etc,, pe litoral – statiuni de lux, sate etc.. Elemente se gasesc risipite in paginile portalurilor, insa este prea putin pentru a vinde turismul! Este timpul axarii pe specificitati pentru a atrage turisti, in functie de ce doresc sa faca in Romania.
Alte adrese web:
www.alpinet.org
www.hoinari.ro

ovidiu_draghia@yahoo.com

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare