Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

4.6.05

Care vor mai fi parghiile SUA din politica (de extindere a) UE?

Un anonim de bine a postat la peromaneste un articol ce pare a fi din cotidianul Ziua si care este de fapt o traducere pe scurt a unui articol din IHT, cu pozitia SUA fata de extinderea/integrarea UE:


SUA insista pentru continuarea extinderii

Americanii cer integrarea, conform calendarului fixat, a Romaniei si Bulgariei
Administratia americana se teme ca situatia de criza aparuta in Uniunea Europeana dupa respingerea Constitutiei de catre Franta si Olanda ar putea deregla calendarul stabilit pentru aderarea la UE a unor aliati ai SUA precum Romania si Bulgaria, comenteaza International Herald Tribune. Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a cerut europenilor sa nu intre intr-o perioada prelungita de introspectie in legatura cu viitorul UE si sa nu devina reticenti in ceea ce priveste extinderea Europei, care - a subliniat Rice, in doua randuri - "include, desigur, Turcia".

Secretarul american de Stat s-a intalnit joi, la Washington, cu trei responsabili ai Uniunii Europene - Inaltul reprezentant pentru Politica Externa, Javier Solana, comisarul european pentru Afaceri Externe, Benita Ferrero-Waldner, si seful diplomatiei luxemburgheze, Jean Asselborn, a carui tara detine, pana la finele acestei luni, presedintia semestriala rotativa a UE. Cei trei oficiali europeni au subliniat, la randul lor, ca procesul de extindere va continua.

Comisarul Ferrero-Waldner a recunoscut ca votul din Franta si Olanda reprezinta "un revers real, important si serios" al constructiei europene, dar a adaugat ca UE poate conclucra in prezent cu Statele Unite la fel de bine ca si in trecut.

Rice a declarat ca Statele Unite sunt, in mod clar, in favoarea unei "Europe care priveste in afara, nu in interior" si, in acest context, s-a referit la Turcia. Or, tocmai perspectiva admiterii acestei tari in Uniunea Europeana a fost unul dintre motivele pentru care electoratul francez si olandez au votat impotriva Tratatului constitutional. (I.C.)




Iata exercitiul pe care vi-l propunem:

Ca SUA insista pentru integrarea in UE a Turciei e de inteles, chiar daca Turcia a interzis deschiderea unei ofensive americane/aliate de pe teritoriul sau in razboiul din Irak.

Ce e mai greu de inteles este cu ce-i au americanii pe europeni la mana de nu le spun europenii sa 'fly a kite'?

In fond, ar putea spune cineva, sugestia de a integra Turcia la UE nu e cu mult diferita fata de aceea de a integra Mexicul la SUA. Ca o paranteza, NAFTA, acel organism comercial nord-american adus de Clinton pe lume, abia mai progreseaza in directiile anticipate aproape 10 ani in urma...

Cum sunt atatia cititori destepti si dedicati problemelor cu ceva anvergura, sper ca aceasta intrebare sa nu ramana fara raspuns.






Da click aici ca sa vezi totul!

8 comentarii:

peromaneste spunea...

Se poate spune ca UE este o organizatie interstatala, ca si NAFTA. Deci, Mexicul a fost deja integrat de SUA intr-o maniera in care se asteapta ca Turcia s-ar integra in Uniunea Europeana.

NAFTA are insa niste particularitati: nu insista ca UE pe integrare institutionala si de aceea Canada si SUA sunt integrate diferit (mult mai bine) fata de Mexic si SUA.

Cu toate aceste diferente si asemanari, se poate spune ca gradele de integrare in NAFTA si UE sunt atat de asimetrice/diferite incat...?

Anonim spunea...

Tu istoria Comunitati Europene o cunosti?
Cum poti sa faci asemenea comparatii?!

peromaneste spunea...

CE de care vorbesti e aceesi cu entitatea ce a premers UE? Daca da, nu-ti inteleg intrebarea.

Pentru a merge un pas mai departe si a pastra balansul, ce stii tu despre istoria ultimelor 200+ ani a continentului nord american?

Anonim spunea...

Iar umflam baloane?!

Anonim spunea...

Doamna Rice cunoaste, intre timp, pozitia popoarelor vest-europene cu privire la extinderea UE. Francezii si olandezii si-au exprimat cu claritate optiunile. Pledeoaria ministrului american in favoarea Turciei, mai ales in circumstantele actuale, ar putea fi interpretata ca fiind un act neprietenesc fata de Europa.





Independent de opinia ta discutabila despre francezi si olandezi, ar trebui sa stii ca, in ceea ce priveste aderarea la UE, cele doua popoare au exprimat un consens european. Un tabloid german, de mare audienta, publica astazi rezultatele unui sondaj, potrivit caruia - in masura in care rezultatele sunt reale -, peste 90% dintre germani ar fi respins constitutia. Iar, constitutia este doar o victima, doar partial vinovata. Adevaratii "inculpati" sunt leaderii europeni si utopiile lor politice.

Atat tempoul extinderii spre est cat si includerea Turciei pe lista tarilor vizate sa adere candva la UE sunt privite, cu totul indrituit, cu multa reticenta de vest-europeni. Trecand peste decalajele enorme, in toate domeniile, inclusiv in cel economic, dintre Occident si Turcia (cred ca este instructiv acest site: http://hdr.undp.org/statistics/data/country_fact_sheets/cty_fs_TUR.html ), intre cele doua parti exista insa si o incompatibilitate si anume aceea culturala. Apoi, nu ar trebui uitat ca un stat cu capitala in Asia, fie ea si Asia Mica, este un stat asiatic si, deci, nu este un stat european si, ca atare, nu poate si nici nu trebuie sa faca parte din UE. Europenii pretind si asteapta din partea clasei politice realism si nu utopii politice.





Pledoaria doamnei Rice in favoarea Turciei imi aduce aminte de o butada a lui Vergilius: "Timeo Danaos et dona ferentes" (ma tem de greci, chiar cand fac cadouri).

Nu citesc acest ziar, in schimb il citesc, in fiecare dimineata, politicienii dar si marea majoritate a germanilor. Acest tabloid este important tocmai pentru ca formeaza opinii!

Rezultatul sondajului este clar: din cei 390 694 participanti la sondaj, 96,9% s-au pronuntat impotriva constitutiei. Titlul articolului este clar: "Germania spune NU!"

96,9% gegen Verfassung
Deutschland
sagt NEIN!
Klares Votum beim großen BILD-TED über die Europa-Verfassung:
96,9% der 390 694 BILD-Leser sagten NEIN! Nur 3,1 Prozent sind für die
EU-Verfassung.






Stiti ce au spus de mai multe ori propagandistii lui DA în Franta ? Ca daca germanii ar fi votat prin referendum la aceasta Constitutie rezultatul ar fi fost de 60 % în favoarea ei.Curios, nu ? Pe mine ce m-a enervat cel mai mult a fost cîteva rînduri într-un ziar fara prea mare importanta. Cei care au participat la înfintarea Bancii Centrale Europeene au prevazut ca dezbaterile lunare interne asupra dobînzilor (les taux ) sa nu fie date publicului european ca dupa 30 de ani. Dezbaterile fiind confidentiale.Si mi-am spus ca este prea multa "confidentialitate" pe impozitele mele...:-)) Incepînd din acel moment am început si eu sa scarman...:-))







...Pai vedeti, stiam noi de ce sîntem împotriva Constitutiei.S-au si precipitat sa se duca la Casa Dalba. Auziti putin ce perla din profunzimile oceanelor ne-a scos tovarasa Rice,pardon, domnisoara Rice: " Europa nu trebuie sa priveasca numai în interior ". Si spre care orizonturi marete ar trebui sa priveasca Europa ? Sper ca Komisarii au explicat Tovarasei ca Europa în momentul de fata si-a scos ochelarii de miopie...si prioritatea este Europa, nu aiurea în lumea larga.Au interesul. Pentru ca revoltele în Europa au început sa se deplaseze ca niste "missiles" submarine....







Cineva scria ca Villepin este om cu pielea groasa. Imi închipui ca autorul este un tinerel cu iluzii, idealuri si mai crede înca în Mos Craciun si în politica facuta de oameni cu sentimente, cinste si pielea subtire. Oare Chiraq, la un an dupa ce i-a mustruluit pe români si alti membri ai fostului bloc din Est s-a înrosit la obraz când a reîntâlnit mai târziu reprezentantii acestor tari ?. Si oare Mlle Rice care a declarat atunci când trei tari au refuzat sa puna stampila "aprobat" pe decizia americana de a face razboi Irakului, ca: Rusia trebuie neglijata, Germania iertata but...France must be punished..., când la un an si jumatate dela aceasta declaratie care suna cam "dela stapân la sluga" a facut o vizita în Franta si a fost primita de Elysee, s-a simtit ea jenata ? Politica nu cunoaste sentimente iar obrazul se spala repede.

Revenind la preocuparea Dsoarei Rice despre Turcia, aceasta grija americana nu este noua. Incât ma întrebam daca Turcul nu-si petrece vremea la Poarta Alba cu jalbe în batz si ploconeli, doar doar i s-o pune o pila serioasa pentru Europa. Mi se pare însa ca problema ar putea fi mai complexa. Dupa ce Wolfi a pierdut la dominouri probabil ca consilierii s-au interesat sa joace sah. Si, ca orice jucatori, se gândesc nu numai la prima miscare ci si la urmatoarele. Prin urmare, dece ne-am mira ca intrarea Turciei nu ar fi decât doar un preambul pentru o actiune mai mare ?. Daca Europa de întinde dincolo de granitele continentale ( ca doar n-o sa intre în Europa doar Turcia europeana..e loc si pentru cea asiatica..) poate tot întinzându-se s-ar putea rupe.. Dar nu ruperea Europei ar fi planul, ci o supra-extindere. Nu spune Dsoara Rice ca Europa trebuie sa priveasca catre exterior ? Aceasta Europa elastica ar putea, dece nu, cuprinde pâna si Orientul Mijlociu. Cu Israel, nu ar fi problema, o mare parte a populatiei este de origine europeana. Si nu participa deja Israelul la concursul Euroviziunii ? Problema ar fi tarile arabe, musulmane. Din moment ce Turca a intrat, dece nu s-ar mari populatia musulmana a Europei ?. Statele Unite ar avea un cuvânt decisiv de spus în materie de petrol si în problemele militare. Afacerile curente ale supra-Europei ar intra în custodia vechii si mai putin vechii Europe. O cale în plus catre o globalizare structurata..

Anonim spunea...

Draga preacuvioasa si sa speram ca baiatul a inteles cate ceva!

Anonim spunea...

peromane...@gmail.com wrote:
SUA insista pentru continuarea extinderii

Americanii cer integrarea, conform calendarului fixat, a Romaniei si
Bulgariei
Administratia americana se teme ca situatia de criza aparuta in Uniunea
Europeana dupa respingerea Constitutiei de catre Franta si Olanda ar
putea deregla calendarul stabilit pentru aderarea la UE a unor aliati
ai SUA precum Romania si Bulgaria, comenteaza International Herald
Tribune.


Nu respingerea proiectului de constitutie poate da peste
cap calendarul, ci voturile partidelor conservatoare. (Dupa toate
probabilitatile, in Ger. la toamna guvernul federal va fi format de
partidele conservatoare si junior partnerul partidul liberal.) Iar
ad'tzia americana stie f. bine care-s obiectiile vulgului, reflectate
de politica partidelor care reprezinta obiectiile.

Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a cerut
europenilor sa nu intre intr-o perioada prelungita de introspectie in
legatura cu viitorul UE si sa nu devina reticenti in ceea ce priveste extinderea Europei, care - a subliniat Rice, in doua randuri -"include, desigur, Turcia".


Cei care cer amanarea aderarii RO & BG, precum si neincluderea TR
sunt partile cele mai apropiate (chiar fidele) politicii US de pe
e$ichierul politic european. In timp ce formatiunile politice europene
care-s de acord cu calendarul & admiterea TR reprezinta stanga
parlamentara (incl. ecologistii) din UE.

Ce e mai greu de inteles este cu ce-i au americanii pe europeni la mana de nu le spun europenii sa 'fly a kite'?

Unchiu Sam: scutul militar al Europei & cumparatorul nr. 1
al marfurilor & serviciilor ei.

g

Anonim spunea...

Gammasigma wrote:

SUA insista pentru continuarea extinderii

Americanii cer integrarea, conform calendarului fixat, a Romaniei si
Bulgariei Nu respingerea proiectului de constitutie poate da peste cap calendarul, ci voturile partidelor conservatoare. (Dupa toate probabilitatile, in Ger. la toamna guvernul federal va fi format de partidele conservatoare si junior partnerul partidul liberal.) Iar ad'tzia americana stie f. bine care-s obiectiile vulgului, reflectate
de politica partidelor care reprezinta obiectiile.


VANTURI DIN DIASPORA
de "muscamor" - S. Frangopol
27 ian 2007

Am fost interpelat ieri de un domn neamtz in devenire. Imi spunea el
ieri, cu un aer sfatos, ca eu nu am dreptul sa prognostichez si sa
evaluez viitorul tarii mele sub refuznicii europeni.
Imi spunea ca ar fi mai bine sa astept ca boul SASE LUNI, sa-i las pe
refuznici sa ma lucreze, si doar apoi, cand voi constata sint intoars
pe dos, doar atunci sa vorbesc.
Domnia sa semi-nemtzeasca este deci adeptul teoriei cunoasterii prin
trairea experientei si nu a cunoasterii prin extrapolare logica
determinista cu posibilitati de modelare a viitorului.

E dreptul lui sa creada intr-o astfel de teorie, insa as vrea sa-l
anunt ca este o teorie specific romaneasca, cea a asteptatului pana se
umple si se varsa paharul, pentru ca apoi sa umeze o rascoala populara
in locul unei revolutii.
De altfel, nu intamplator, singura revolutie romana a fost cea de la
1848, cea infaptuita de oameni de mare cultura, gratie fortei
cunoasterii, nu gratie experientei traite.

Este cel putin simptomatic cum a reusit democratia occidentala sa traga
pe linia moarta un om, care altfel cred ca nu a fost atat de indiferent
cultural de fel.
In fond, v-ati gandit vreodata daca nu cumva democratiile occidentale
au facut din voi niste handicapati in materie de analiza determinista a
unei realitati?
Acesti oameni, stiindu-se aparati in drepturile lor de democratia in
care traiesc au incetat sa-si mai puna probleme, sa mai analizeze, sa
mai critice, sa mai ofere solutii, sa mai vrea sa schimbe ceva
vreodata. Se afla in fata unui colos de democratie, extrem de bogat si
extrem de influent, si atunci, singura concluzie care i-a mai ramas de
imbratisat este inutilitatea oricarei incercari de a gandi... oricum,
lucrurile merg inainte, cu sau fara el. Si merg in directia cea buna,
deoarece Jean de la Hamburg, desi nu mai poate gandi, are cine sa
gandeasca pentru el. In Germania, pacea sociala este asigurata de
strategia germana zisa a "consensului" intre politic-economic-social...
altfel spus, patronat-politicieni-sindicate.
IGMetal a facut in cateva randuri nota aparte, incercand sa redreseze
"bara" scapata din mana de politicieni in vegherea acestui faimos
CONSENS german, ca garant al pacii sociale.

De aceea mi se pare ca este ghinionul Hamburghezului si nu al meu, in
momentul in care el si-a "delegat" altora capacitatea de a gandi.
Ceea ce nu inteleg, este: "De ce vrea Hamburghezul vanturi nemtzesti
spre Romania noastra?" Refuznicii sint o binecuvintare, sa-si tina
Uniunea Europeana la ea acasa. Chiar nu a aflat ca aici este altceva
decat la el acolo?
Chiar nu stie ca aici in Romania trebuie sa fii tot timpul vigilent, sa
gandesti singur, sa te informezi cat poti de muilt si de repede, sa
vorbesti, sa raspandesti stiinta?

La rascruce de vanturi puturoase trase de diaspora romana de
pretutindeni, tarii noastre nu-i ramane decat sa deschida geamul si sa
aeriseasca.
E cam ceeea ce am vrut eu sa fac azi cu miros de cremvurstii
Hamburghezului

Google
 

Postări populare