Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

3.11.05

Taranul roman la inceput de secol XXI



Mai mult de 40% din populatia Romaniei nu beneficiaza de apa curenta si canalizare, procentajul fiind mai coborat in mediul rural, unde doar putin mai mult de 20% din gospodarii au aceste facilitati, a declarat marti, la Sinaia, Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

Conform MediaFax, d-l Lazea, a declarat
La infrastructura, Romania este in cea mai neagra catastrofa. Sunt adevaruri adanc ascunse sub pres, de care nimeni nu vrea sa vorbeasca si pe care unii factori de decizie nici macar nu le cunosc. Politicienii romani sunt in foarte mica masura economisti.
D-l. Lazea a prezentat statisticile europene, care arata ca infrastructura acopera intre 90% si 100% din gospodarii.

Romania este in coada listei, cu o pondere de 58% la apa curenta si 53% la canalizare, fiind plasata la distanta mare de penultima clasata, Turcia, unde 82% din gospodarii au apa curenta si 90% canalizare. De asemenea, Albania si Moldova au grade de acoperire de peste 90%. "Nu va mai vorbesc de infrastructura rutiera, unde avem cel mai mic numar de kilometri de autostrada din Europa si peste 40% din drumuri sunt impracticabile pe timp de iarna", a adaugat Lazea.

In opinia oficialului BNR, clasa politica trebuie sa-si asume alegerea de a merge in Uniunea Europeana cu aproape jumatate din populatie care traieste in conditii de secol XIX sau de a majora cheltuielile pentru proiecte in zona rurala si restructurarea agriculturii. El considera ca locuitorii din mediul rural ar trebui sa renunte la agricultura si sa fie reintegrati in proiecte de infrastructura.
(sursa: Ziua, 3 noiembrie 2005)

Changeman trimite o completare despre tarani:

[Taranii] traiesc poate (ca) in secolul XIX. Dar gandesc si se comporta ca in... Evul Mediu. Cine cunoaste infernul satelor romanesti sarace stie ca afirmatia nu este una cinica ci una tragica.

Un invatator din sudul Moldovei a facut un studiu pe limbajul taranilor care valoreaza cat toate pseudoinstitutele de cercetare sociologica si psihologica bastinase ale caror studii nu le citeste de fapt nimeni pentru ca adorm pe toata lumea.

Te iei cu mainile de cap : vocabularul taranului roman are in jur de 800 de cuvinte (vocabularul unui om normal are aproximativ ...4000!) din care peste 80% sunt... injuraturi! Ce injura taranul lui Cosbuc? TOTUL: calul, caruta, nevasta, porcul, copii, gainile etc.
(sursa: Evenimentul Zilei de acum 2-3 ani).




Da click aici ca sa vezi totul!

16 comentarii:

peromaneste spunea...

In acelasi timp, economistul sef al BNR a facut o radiografie a gradului de pregatire a fortei de munca si a nivelului de exporturi cu o componenta inalta de tehnologie.
Romania se situeaza si la acest capitol printre cele mai slab cotate tari europene, cu o pondere a exporturilor de tehnologie inalta de numai 3% din total. La nivel educational, bugetul Romaniei se ridica la 3,5% din PIB, fata de media de 5,22% inregistrata in Uniunea Europeana, si doar 1,6% din populatia din segmentul de varsta 25 - 64 de ani participa la programe de formare continua, comparativ cu o medie de 9,9% in UE.

peromaneste spunea...

Iata si o alta perspectiva, nesintetica: http://www.brandingromania.com/?p=65

Anonim spunea...

Adevaruri triste . . . . .

"Sunt adevaruri adanc ascunse sub pres, de care nimeni nu vrea sa vorbeasca si pe care unii factori de decizie nici macar nu le cunosc. Politicienii romani sunt in foarte mica masura economisti" . . . ..



Nimic nu este ascuns sub pres, ce vorbiti !!! problema este ca nimeni nu calatoreste si nu vede nimic in ultimii ani. Eu mereu am amintit ce dezastru e pe unde trec dar n-am auzit un ecou ca ar fi atins vre-o coarda sensibila. Ma bucur ca analistii Europeni a trebuit sa aduca la cunostiinta BUCURESTI-ului ca Romania este in mare "Black Hole".

Acum cand si Bugetul Statului este in jeopardy se vorbeste de viata la tzara ??? doar ati realizat ca nimic nu s-a facut acolo in Ardeal in ultimii 60 de ani !!! ca si in Maramures doar ca ati vanat si ati facut parties cu cateva damigene de horinca sa ametit si cateva blonde.

Cu scoala nu mai aveti nimic ca se inchid toate, cine are nevoie de ele si asa ca nu sint job-uri decat in U.K.

Da, stiu din cauza drumurilor nu v-ati dus pe acolo ca masina a fost nou mereu si ne era asigurat pentru ulitzele impracticabile din romania doar pe largile boulevarde ca Champs Élysée.

Vagoanele de tren sint ca cele de transportat vite din trenurile personale,
autobuze doar private circula sa lege localitatile, lumina doar in satele fruntase, in MM mai sint sate care in veci n-au avut curent, apa e ca ploua destul si catunul fiind pe deal, tot ce nu-i bun, duc eploauia la vale si acolo este canalizarea locala...

Ce am mai vazut pitoresc prin RO: malurile raurilor sint decorate cu hartie higienica folosita dar deja bine spalata de potop sau apa mai ridicata !!! Este si un indicator pretios aratind inaltimea apelor de data trecuta ca peste tot este agatat hartia in toate alea. Femeile spala haine in apa tot acolo in rau ca nu-s masini automate prin zona ca-i asa-i traditia ca si in Moldova.

Si apoi vin turistii englezi ca toate care au servit in case boieresti engleze aduc sa le arete de unde au venit ele tocmai la Londra !!! si oamenii filmeaza de zori ca nici ca au imaginat asa ceva, si mai reclama pe la Bruxelles cum este posibil asa ceva in XXI-lea secol.

Pariez ca asta v-a atras atentia si multi din ministri nici nu stiu unde e Sighetu-Marmatiei ??? mai au si alte calitati ministri romani pe langa cu nu sint economisti.

Anonim spunea...

Ce vorbiti domnilor ?.... pina si Nea Ghitza de Rascaiatii din Deal are celular si sa uita la satelit...

Fugiti de-aicea si nu mai indctati lumea in degringolada totala !
Cele mai multe masini de lux vindute intr-o tara est-europeeana,... asta in 2004,...

Aratati un singur caz in care s-a murit de foame in Romania.... toata lumea o tine din nunta in nunta, din carciuma in bar si inapoi,... ba un meci la TV,.... ba un meci cu nevasta....ori cu soacra.... dupa meciul de fotbal...

Asa ca lasati-va de vrajit boborul cu ZIUA,.... ca miroase-a mititei si curge mozdroganul la orice intersectie....

Sa va fie viata buna.... si lasatii pe capitalisti sa moara de ciuda.... SIC.
Ca si pe mine m-asteapta Puerto Plata !

Anonim spunea...

Re: Ce vorbiti domnilor ?.... pina si Nea Ghitza de Rascaiatii din Deal are celular si sa uita la satelit...

Asa vorbesti tu din USA , vezi rai in Romania. De ce nu te intorci la raiul ala ?

Anonim spunea...

Ati auzit ca pamantu e rotund?!

ce-mi place mie este modul in care cei destepti, luminati si bine-nteles patrioti gen: mi-e rusine ca-s roman - (re)descopera periodic apa calda....
E chiar rizibil ca de abia acum afal acte unii (si se presupune ca cei mai inaintati in gandire!) ca si-n capitala tarii exista zone-ntregi unde canalizare inseamna sa ai cismea la coltu strazii?!
Abia acum afla ca o mare parte din populatie traieste in mediul rural?! Sa va mai zic niste noutati (vechi) :
ca > 40% din populatie este ocupata in agricultura (in Anglia la 1780 erau doar 35%!), ca multi din ei practica o agricultura de subzistenta. Mai afla ca veniturile majoritatii populatiei sunt la nivelul saraciei din Vest; ca un asistat social din Canada are poate ceva mai mult decat venitul mediu din Romania (care-i parca la 720 lei noi, nu stiu daca brut sau net).
Pe la 1860 cand de Marseillac a ajuns prima oara-n Romania, a intrebat pe unu' care mai fusese: la ce distanta suntem de Paris?
2 secole!

In ce tara traiti ca nu stiti astea?!
Credeti ca problemele astea se rezolva strigand lozinci politice?! Sau ca Besesescu poate rezolva singur o ramanere in urma?!
De abia cand se va constientiza aceasta ramanere in urma si se va renunta la iluzia indusa de Ceausescu ca suntem moderni si avansati (si unii crd ca numa rautatea lui ne impiedica sa traiimca-n Nemtzia) si la bancu cu tara bogata, abia atunci vom putea sa ne gandim cum sa recuperam. Si de abia dupa ce ne gandim, putem recupera.
Piana atunci totu-i slogan. Io mi-s satul

Anonim spunea...

Ce interese or mai fi de data asta ?


In Romania cand se fac astfel de declaratii trebuie sa fii suspicios . E clar ca nu dragostea de popor inmoaie inmile bancherilor ci interese din cele mai meschine .

Mai intai sa discutam procentul .
40% din populatia Romaniei nu are diverse utilitati moderne si 80% din populatia satelor nu are aceste utilitati . Avand in vedere ca locuitorii satelor reprezinta cam 50% din populatia totatala , e clar ca cei 40% din romani care n-au apa curenta sunt exact cei 80% din locuitorii satelor care n-au apa curenta . Dar totul e exprimat in asa fel incat sa para ca e eun dezastru national . Cine stie , poate merge mai prost cu imprumuturile si ar fi o noua ocazie sa se indatoreze Romania in folosul unor bancheri .

Daca intr-adevar exista preocupare pentru viata sateanului roman , atunci ridicati pretul la cereale , sprijiniti agricultura prin imprumuturi si alte masuri . De asta ii pasa cu adevarat taranului , nu de faptul ca trebuie sa mearga la WC in spatele curtii .

Si ca o remarca suplimentara , secolul 19 nu insemana ceva neaparat rau . De la satul romanesc , din gospodarii care n-aveau apa curenta , dar aveau alte surse de apa , fantani , puturi , au venit oameni de caracter , destoinici , cinstiti , care au fost gata sa-si dea viata in razboate de aparare a patriei , pentru reintregire , etc.

In schimb asa zisele conditii de secol 20 , de multe ori au produs nulitati , dependenti de droguri , obsedati de sex , oportunisti gata de orice pentru un castig cat de mic , etc.

Anonim spunea...

Re: Ce interese or mai fi de data asta ?



Mai toni,

tu ai parasit vreodata Romania? Dupa cum scrii, nu cred. Eu inteleg ca esti conservator si religios. Dar nu pot sa inteleg ca esti de acord ca taranul sa se ca.. intr-o groapa in fundul curtii. Civilizatie inseamna sa folosesti un WC. Dupa care sa te si poti spala pe maini.
Tu crezi ca astazi taranul o duce mai bine decat ar duce-o daca Romaania ar primii ajutoare de la UE? Creierul tau este atat de indoctrinat incat nu cred ca mai ai scapare..

Anonim spunea...

Bumerang


Stiu ca inteligenta nu e punctul tau forte . O sa-ti explic mai pe indelete , asa ca sa intelegi chiar si tu .

Fiecare om are o lista de prioritati . Principalul of al taranului la ora actuala , nu este closetul cu apa asa cum incearca unii sa ne convinga , ci faptul ca gospodaria taraneasca este decapitalizata , n-are unelete si tehnologii performante pentru lucrarea pamantului . N-are nici instrumentele legale pentru arenda si/sau cooperare , in asa fel incat sa se evite tzepele .
Apoi , chiar daca produce ceva , este jefuit de angrosisti care ii cumpara graul la un pret de nimic . Asta in cazul in care nu se importa si taranul ramane cu graul in hambar .

In momentul in care vii si-i spui taranului ca va fi mai fericit cand va avea apa curenta , inseamna ca-l iei de prost , pentru ca el a mers in fundul curtii de decenii si mai poate sa mai mearga .
Dar il roade ca nu poate sa-si valorifice pamantul primit si e obligat sa munceasca in Italia , sau in Spania . Bineinteles , in cazul ca da spaga cui trebuie sau are consateni care-l ajuta sa-si gaseasca job dincolo .

Daca gospodaria taraneasca e prospera , e usor sa-ti cumperi o pompa si s-o bagi in fantana si sa ai apa curenta .

Problema taranului e faptul ca gospodaria lui nu e prospera , nu faptul ca n-are apa curenta .

Anonim spunea...

Toni nu e chiar asa , ca nu toti taranii au fintina in curte , ci sint inca multi care inca cara apa cu galetile de la fintina de pe strada. Asta una. A doua , satele un nevoie de sistem de canalizare astfel incit reziduurile sa nu mai fie aruncate de taran in curte. In al treilea ca sa faci o agricultura performanta ai nevoie de apa permanent deci de un sistem de conducte are sa iti aduca apa de la fintina de pe strada. Asta incit taranul sa nu mai depinda de ploaia de la Dumnezeu. Gradinarit fara apa nu se poate concepe. Ca doar nu toti taranii pot trai numai din griu si din porumb.

Apa curenta , canalizare , gaze in casa si strazi asfaltate inseamna civilizatie toni.

Anonim spunea...

Ce mi-as dori si eu sa traiesc in secolul XIX...

...sa scap de toata animaleala din jurul meu, de stress, de agitatie...
Eram cu o frantuzoaica acu' vre-o 3 ani in zona Sibiului, pentru prima oara ajunsa in Romania, ii tremurau genunchii la aeroport (unde am pus picioarele Doamne ???), dupa doua zile a cumparat o casa , cu babuta in interior, pentru a veni la pensie sa petreaca 3 luni pe an "intr-o lume disparuta pe care am cunoscut-o dar pe care n-am regasit-o decat aici".

Anonim spunea...

Hehehe, faina..
Am si io niste povesti de astea..
De exemplu, cel mai nou tzaran de la mine din sat e un cioban sicilian - :)) da' nu glumesc de loc -
S-a insurat cu o fatutza de la mine din sat ce lucra in Italia, a vandut tot ce avea si s-a mutat la mine-n sat.
Le-am proiectat azi vara o casuta micutza si un grajd - mai maricel :) -.Casa nu e gata, n-are decat 2 camere finisate, da' de vreo 2 saptamani sicilianul cu nevasta romanca locuiesc in ea.
Acuma pe 1 nov, de Luminatie, am fost prin sat si m-am oprit si pe la ei.Vor sa-si cumpere 10 vaci si vreo 300 de oi si sa ia pamant in arenda:)

Si inca una, cu un fratzuz....Pensionar, a venit in Ro., si-a cumparat o casa cu vreo 40 de ari de gradina - cu vie pe rod - , si-a gasit o nevasta :))
S-a apucat de pictat si e un obisnuit al boemei oraselului meu de provincie..Omul isi traieste a doua tinerete..Nu mai e un anonim, e cineva :)) produce chiar propriul lui vin :)
Si-a deschis un barulet pe care l-a botezat ''Cafe de Paris''.Acolo organiza din cand in cand mici reprezentatii si invita sa se produca elevi de la Liceul de muzica din oras.Mai mergeam si eu pe acolo si mai stateam de povesti...mereu imi zicea ca in Franta ''tout est bloque'' si ca in Romanica se poate face orice..
Nu-mi placea la barul lui ca nu punea decat muzica americaneasca..In afara de nume si de zilele cand organiza cate o intamplare, era ca orice bar, n-avea nimic special.
Mi-ar fi placut sa schimbe numele barului in ''Cafe d'antan'' - o boala de-a mea mai veche :)- si sa nu puna decat chansonete - alta boala de-a mea -..
Dar nu m-a ascultat :))
Pana la urma a inchis baruletul. Pacat..

Si inca una cu o frantuzoaica...Din 2000 am o firma care ofera consultanta si asistenta firmelor frantuzesti ce vor sa intre in Ro.Se ocupa nevasta-mea , da' imi mai bag si io nasu'...
Si acu' vreo - tot asa - 3 ani, o societate cu care lucram s-a gandit sa delocalizeze niste chestii in Ro.
Si a trimis aici o specialista in organizarea productiei..Era super specialista pe externalizare in Tunisia..
Am luat-o de la aeroport si in drum catre orasul meu a sunat-o fiica-sa..sa vada daca n-au impuscat-o deja salbaticii aia de romani...
Si ii spunea lu fii-sa '' Oh , nu e ca-n Tunisia, sunt chiar si orase '' !!!- trecusem prin cateva si apucase sa vada:)) - mai spunea la telefon ca Ro. seamana un pic cu Portugalia si chiar cu Alsacia - treceam prin niste sate sasesti -.

Booon...Ajungem acasa..Intinde-te masa..Si iarasi s-a socat..Zice '' Aici e voie sa se manance carne de porc? Ca in Tunisia nu e voie '' Apuca-te si explica-i ca suntem gianta latina si crestini si asa si pe dincolo....
Trece si asta..Da dupa aia, cand vede vinu zice '' Da' aici e voie sa se bea vin, ca in Tunisia nu e voie '' Iarasi, da-i si explica-i expertei ce si cum..gianta latina..crestini - ortodocsi - da' orisicat..
Parea ca s-a desteptat..
Da dupa aia, a doua zi, merem sa luam masa cu niste aia de aveam intalnire cu ei...Si cand vine vorba de vin, frantuzoaica din nou se socheaza..Zice '' Da aici femeile au voie sa bea vin in public, ca in Tunisia...''
Onor romanii de la masa se intrec iarasi sa-i explice ca la noi e voie, ca suntem crestini s.a.m.d. la care tipa se scuza , ca a inteles ea de cu seara ca-i voie alcool la femei, da nu stia daca e voie si in public..

Enfin, dupa un circuit de o saptamana pe la diverse societati din Ro. care lucrau pt. cele mai cunoscute marci din lumea asta, experta se intoarce in Franta si le zice la aia ca totusi, e mai bine sa delocalizeze in Tunisia, ca romanii nu prea le au cu astea..
Au ascultat-o si s-au dus in Tunisia, da' dupa 6 luni s-au intors sa-si lucre marca in Ro..:)))

Anonim spunea...

Frumos, dar...

...chestia cu "tunisianca" e cam exagerata. Aduc de zece ani delegatii politice, comerciale, amicale, pescaresti, vanatoresti in Romania. Ramanem si lucram ca nebunii, ne facem treaba si plecam.
Nici frantuzii astia nu-s chiar prosti, altfel nu s-ar vorbi si nici nu s-ar povesti.

Anonim spunea...

S, chestia nu e deloc..

exagerata.Exact asa s-au petrecut faptele..
Si n-am zis deloc ca frantujii-s prosti, cum ai inteles tu.
Dar ca mai gasesti cate unul care nu vede padurea din pricina apriori-urilor, asta nu pot sa cred ca n-ai intalnit in zece ani..
Mai am niste povesti de astea cu apriori, da' nu le mai spun, ca sunt totusi cazuri izolate..
Si sa nu mai inteleaga si altii - ca tine, gresit - ca frantujii n-ar fi vrednici :)))

Anonim spunea...

Mostenirea comunismului!Adevarul consemnat de domnul Traktor!

Toata starea catastrofala din Romania se datoreaza comunismului.
Si a "omului nou", neocomunist,nepasator,incapabil,profitor!
Or, daca tara a fost condusa tot de "tovarasi"si dupa 1989,ce sa imbunatateasca analfabetii tradatori de tara?!Iliescu?? Nastase & CO??

Domnul Traktor a fost singurul pe acest forum care a stiut - intr-o postare - sa diferentieze intre intelectual(elite) si restul.....spunand ca o elita este cu adevarat elita doar daca se implica in binele societatii in mijlocul careia traieste! Bravo, domnule Traktor!
(Acest adevar este mereu articulat de germanii care mai gandesc.....)
Pentru ca nu avem multi oameni capabili, care sa dispuna si de solutii la problemele Romaniei,pentru ca nu avem elite in acest sens;elitele se frantuzesc, acum se imbogatesc si putin le pasa de tara! Astea nu sunt elite!Mai mult, "eitele" de azi, nu doresc decat sa se imbogateasca, fara nici o jena,neimplicandu-se in nici un fel in problemele tarii! Iata o explicatiei a saraciei si inapoierii unei tari....
La intrebarea mea 'cum nu le pasa de masinile lor cand ies pe drumurile catastrofale de langa vilele lor?', a venit si raspunsul promt, tipic perioadei de azi " ...nu le pasa de nimic, pentru ca daca li se rupe masina, mai dau un "tun" si-si cumpara alta noua.Interesul e sa-si cumpere mereu o masina noua!!"Iata o explicatie a infrastructurii catastrofale din Romania!
Iar o tara fara adevarate elite......arata ca Romania!
Pacat.

Adrian TR

Anonim spunea...

Ca deobicei vorbesti prosti de la amvon. Adica medicii sau savantii ce scot un medicament nou care salveaza zeci si sute de mii de vieti nu sint intelectuali.? Nu fac nimic pentru comunitate.? Un profesor sau un invatator care se dedica educarii copiilor nu este un intelectual.? Nu face nimic pentru comuntate.? Halal gindire.

Si cine face cu adevarat pentru comunitate ? Un Bush care isi trimite soldati la moarte pe aiurea ?

Poti da niste exemple care dupa dumneata ar fi intelectuali ? Concret ?

Google
 

Postări populare