Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

30.5.06

Branul: despre ne/dreptate si victorie a relatiilor publice



Castelul Bran a fost retrocedat lui Dominic Habsburg, nepotul reginei Maria si fiul principesei Ileana. Castelul Bran - a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377 - este una dintre cele mai importante destinatii turistice din Romania, mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula - faima ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker. In 1920, Consiliul orasenesc Brasov a donat castelul reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia ei la infaptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a deschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987 a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. (Sursa: Ziua din 27/05/2006)



lucid din Bucuresti
nerusinare la toate nivelurile

Sa dai un astfel de castel unor vagabonzi colaterali de Habsburg-Lotharingia pripasiti la New York numai pentru ca bunica lor a adus ceva mobila in castel in anii 20 e crima antinationala. Castelul Bran nu are nimic de-a face cu Hohenzollernii care doar au jefuit cat au putut Romania (vezi Regele Palaelibus si afacerae Skoda si baietelul sau cu tablourile furate si inca depuse in Elvetia ca nu le poate vinde).

toni din Bucuresti
De ce nu mai misca pe nimeni idealuri precum Romania Mare ?

Pentru ca visul romanului de azi este sa faca rost de viza sa culeaga capsuni in Spania , sau pentru cei cu oarece dotare intelectuala sa ajunga in Lumea Noua si plateasca 20 a de ani rate la casa si sa-si schimbe masina la 5 ani si sa faca stranga ca sa dea cei 1,3 copii pe care face la o universitate buna.

Astia sunt oamenii realizati . Daca-i spui cuiva de Romania Mare se uita la tine ca la un extraterestru . Ce rost mai are dom'le Romania Mare daca intram un Ioropa si acolo se da(sic) carnati pe gratis . Pentru asta nu trebuie decat sa iei pozitie de drepti la ordinele venite de la Bruxelles .


octaaa din pitesti
Cred ca si Carol I si Ferdinants-ar zvarcoli in mormant pentru calicia urmasuluil or

Nu pot intelege de nici o culoare aceasta retrocedare. Adica Branul tot el l-a facut? Aberatia atinge culmea! Adica eu inteleg, ca vezi Doamne, Branul a fost "cedat" de catre locuitorii din zona familiei regale. Dar si Pelesul sau Pelisorul, pe ce bani i-au facut acesti regi? Mihai asta e mic copil pe langa Adrian Nastase. E mult mai avar si calic. A jegmanit un popor! Sper insa sa vina si vremuri cand si el(probabil post-mortem), cat si persoanele care i-au favorizat mostenirile sa dea socoteala in fata poporului.
Intrebare : Daca Ceausescu si-ar fi trecut pe numele sau Casa Poporului(ca judecati cu totii ca i-ar fi fost la indemana sa o faca), vi s-ar fi parut normal ca acea capodopera sa fie mostenita de copiii sai ?

PS : In Romania nu exista nici o casa regala, deoarece Romania este republica, nu monarhie.



motanul incaltat din USA
Pt "octaaa"


Si eu sint roman, ca si tine !
hai sa judecam...la "rece" !
Mai frate, Castelul acela NU PLEACA din Romania ! N-are cum !
Lasa-l sa fie luat indarat de aceia care, legal, au DREPT asupra lui !
Ce s-a facut cu acest castel pana acum ? Ce ? Aaaa, turisti, vizitatori.....
Si Statul Roman a platit pentru tot : reparatii, personal, etc.
Si ce-o sa faca Habsburgii astia, mostenitorii de drept ? Ce-o sa faca, mah ? Si asa Castelul statea degeaba acolo, doar in mintea ta (bolnava)
era al tau....poate ca tu nici n-ai fost sa-l vezi !!!!!
Si-atunci ? Lasa-i p'astia sa suporte toate cheltuielile, sa vedem cum si ce vor face ! Poate il...."rentabilizeaza", n'asha ?
Bai, fi patriot, dar nu fi netot !
Motanul


Katty din Växjö Suedia

Tu crezi motane ca astia de castel au nevoie ? Nu, de banii Romaniei. Il vor vinde pur si simplu pentru niste miloane de Euro. Ca sa traiasca acolo in occident bine merci. Astora nu le pasa nici in fund de Romania si de romani. Pe vremea comunismului nu am auzit ca astia sa protesteze cu ceva. Mihai macar si-a mai facut auzita vocea in diverse proteste, dar astia sint niste anonimi. Legatura lor cu Romania este zero. Si-au adus aminte de Romania cind se poate lua ceva inapoi.



Florin Croitoru din Germania
Castelul Bran

Am impresia ca in Franta nu s-au retrocedat Burbonilor atitea bogatii. Oare in celelalte tari foste socialiste tot asa se retrocedeaza? Ca daca si aici sintem cei mai prosti,atunci chiar ca ne meritam soarta.


morkov din Cehia
Re: Castelul Bran


Va raspund la intrebare din ceea ce cunosc. In Cehia s-au retrocedat aproape toate castelele si conacele, exceptie facand doar familiile care au colaborat cu nazistii in WW2. Una dintre acestea este Kinsky, iar palatul din Piata Primariei Vechi din Praga (Palatul Kinsky) a ramas al statului. Inca se mai judeca familia, insa sansele sunt aproape nule.

Ce s-a intamplat cu celelalte ?

1. Familiile avute s-au stabilit in respectivele conace si le-au inchis pentru public (cu exceptia catorva zile pe an). Cred ca doar 2 sau 3 castele din totalul de peste 2000 din Cehia au ajuns in aceasta stare.

2. Majoritatea castelelor si palatelor sunt deschise publicului, exceptie facand doar o aripa sau cateva camere care sunt rezervate proprietarilor si musafirilor acestora. Din incasarile pe bilete + taxele pentru organizarea anumitor manifestari (receptii, gazduirea unor personalitati, etc) se intretin respectivele constructii si terenurile aferente lor. Statul ofera reduceri sau mai bine spus facilitati pentru mentinerea cladirilor.

Concluzie: daca din Praga am lua la intamplare o casa din zona centrala, si am muta-o la Bucuresti, ea s-ar numi palat. Exista locuinte mult mai frumoase decat Palatul Szutzo / Sutu din centrul urbei noastre. Cehia are un total de peste 2000 de conace, castele, cetati si palate. Ele sunt intr-o stare mult mai buna decat cele putine din Romania (exceptie facand Bran, Peles).

Cam asta e pe aici. Sunt si eu curios prin alte parti, poate cineva va avea amabilitatea sa ne ofere mai multe informatii.



folclorist din trei-iezi-cucuieti
De ce "cei mai prosti"?


Cum si cind a adus familia regala castelul ?
In toate tarile civilizate se da decret si le da praful de pe toba.
In Germania si US este ilegala orice pretentie regala sau niobiliara (sic ! ). Le da cite un addidas la partea dorsala.
La un moment dat toate plajele din US erau proprietatea regilor de pe cine ami stie unde, cumparate in US. S-a dat o lege ca nimeni nu poate fi proprietar pe litoral si asa a ramas pina in ziua de azi.
Nu e greu de luat. E greu sa gasesti prosti sa-ti dea.
Castelul bran a fost facut cadou (sic ! ). Ca daca era regina maria nevasta unui bacan in Baneasa mai primea castele cadou ?
Nu se da nimic nicaieri, In tarile socialiste se face asa ceva pt ca se latra mult pe seama proprietatii. Un fel de multi vad, putini cunosc !
Pt orece petic de pamint din orice tara a fost un boier sau nobil sau voievod sau draq sa-l pieptane .
Aceste fosile nu sint decit simpli cetateni pe care US si Germania ii trimite la munca.
Si paraca vad pe Rege ce o facea pe patriotu.....
Rusine, mihaita !

Da click aici ca sa vezi totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare