Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

4.5.06

istoria si momentele ei





Ion Buduca, in articolul "Comunitatea intelectuala", din Ziua 4/5/06, ajunge la concluzia:
Ne aflam intr-o tragica chestiune de purificare morala. Trebuie sa stim ce a fost rau in bilantul comunismului. Sa nu uitam ca, intrebat de Vladimir Tismaneanu daca ramane ceva bun in urma comunismului, Ion Iliescu a raspuns: "In mod categoric, nimic".

In fond, ce a fost cel mai rau in istoria romaneasca a secolului al XX-lea? Fascismul (erezia legionara) ori comunismul? Personal, cred ca, asa pusa, intrebarea va esua intr-o dezbatere nedreapta. Cred ca fapta romaneasca cea mai rea, prin consecintele ei morale, din secolul anterior a fost o nefapta: am evitat sa ne luptam atunci cand am fost pusi in situatia tragica de a ceda teritorii.

Orice compromis ulterior, indiferent in numele carei utopii ideologice, a fost mult mai putin grav decat aceasta lectie istorica de non-eroism.

Ce vreau sa spun, in morala fabulei de mai sus? Evitam in continuare constientizarea tragediilor, dizolvandu-le prea usor fie in deriziunea asimilarii caragialesti a stalinismului, fie in pacatul spiritual al unor erezii pe care inca le privim cu mandrie nationala si cu senina, totala ignoranta teologico-politica.
Bravo, dom Buduca!

Sa-ti spun ce am auzit acum vreo cativa ani la Radio in emisiunea militara. Un veteran tzantzos explica cum a infruntat el cu plutonul lui pe nemtzi la 23 august. Erau pe malul stang al Prutului ca ariergarda in fatza rusilor. In seara de 23 august ofiterii gloriosului rege Mihaitza afland de harmistitiu au sters-o primii peste Prut. Tzaranii basarabeni plangeau si-i rugau pe soldati sa se lupte cu rusii ca vor face prapad daca nu sunt opriti, dar bravii soldatei romanashi se pregateau sa o intinda si ei la adapost. Ajung la podul de pontoane peste Prut. Acolo un hauptmann cu o patrula blindata nemtzeasca le cere sa se intoarca pe pozitii. Vetreanul povestitor - sergent sef de pluton - se sufoca de indignare: auzi sa ne comande nemtzii ca la slugi! Si depaseste cu o coloana intraga de slodati romani fara ofiteri barajul german ca doar erau la ei in tzara, ce naiba. Hauptmannul incearca sa-i opreasca in romaneste strigandu-le sa se intoarca sa-si apere TZARA. Ei as, cum sa le comande lor asta, ei hotarau unde era TZARA asa ca au fugit cat mai departe. Si povestea veteranul, a ramas plutonul de nemtzi cu hauptmannul singuri pe malul Prutului sa apere Romania de rusi, ce incapatanati domne, auzi sa mori prosteste pentru tzara altora.
Astia suntem din pacate in marile momente ale istoriei.
lucid






Da click aici ca sa vezi totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare