Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

24.3.07

Nu e licuriciul, ci corbul!

De ceva timp incercam sa intelegem babilonia din politica romaneasca. Politica ce, fie vorba intre noi, nu duce lipsa de analisti care s-o discute pe toate partile si inapoi.

Printr-o metafora cu trimitere la un cliseu de basm romanesc, iata cum vedem situatia peromaneste:

Cand Fat Frumos se lupta cu Balaurul si fortele erau cam egale se ivea un corb care aducea licoarea restauratoare de puteri celui care promitea mai mult.

Pana tarziu in 2004, Nastase si Basescu se luptau de zor si castigatorul presidentiei romane nu era de loc usor de anticipat. De fapt, Basescu la un moment dat era asa de convins ca Nastase a furat la urne incat a promis o ancheta imediat cum se sfarseau alegerile. Si atunci, printr-o minune sau algoritm, corbul a ales dintre cei doi pe Basescu sa ne pastoreasca pe urmatorii 5 ani.
In alta ordine de idei, se poate spune ca americanii si europenii s-au cam saturat de coruptia romaneasca. Nastase reprezenta Coruptia si cei mari si europeni cam stiau asta caci premierul roman le cam luase masura caracterelor. Mai mult, boierimea locala, vazuta la ananghie cu hopul aderarii europene, a hotarat si ea sa joace corb la genul: Hai s-o dam macar la nivel de declaratii ca voi ca se ne vedem in Uniune, tot asa cum ne-am vazut si in NATO.

Basescu a reusit sa se impuna pe plan intern si extern ca alternativa credibila la Nastase. Unii ar putea spune pe plan intern nici nu i-a luat prea mult caci doar venea, ca si Stolojan de exemplu, de la 'baietii' ce se ocupau cu banul ceausist prin occident. In alte cuvinte, Basescu este si el tot omul lor, pus sa joace o partitura de catre conjunctura. Motivele pentru interpretarea aceasta cinica ar fi:
  • Basescu n-a arestat pe nimeni in campania lui anti-coruptie;
  • Basescu ocupa la Anvers o pozitie care era descrierea tipica a operativului DIE;
  • Nastase nu s-a lasat anchetat pana ancheta n-a avut si girul lui Basescu;
  • Detalii despre gainariile sau crimele financiare facut de Basescu sau oamenii lui se aduna;
  • Acuzarea comunismului romanesc de catre Basescu este deocamdata singurul punct dus pana la capat din scenariul ce i-a fost inmanat.
Pe plan extern, nu ne ramane decat analogia cu corbul. Faptul ca Angela Merkel a amenintat cu clauza de salvgardare in caz ca ministra Macovei era pusa pe liber nu ne spune ca Basescu e pe bune (asa cum ar fi vrut 'intelectualii' sa credem), ci cel mult ca lupta impotriva coruptiei era parte din foaia de parcurs a lui Basescu (adica promisiune facuta corbului).

Problema acum este ca Basescu vrea sa se atinga de ca$hcavalul parlamentarilor care striga: Care esti tu mai Basescule fara de prihana? Astia stiu sigur ce au de pierdut si nimic de castigat prin a onora promisiunea facuta Corbului.

In treacat fie spus, ne explicam poate acum de ce a fost nevoie de un neamtz scapatat in secolul 19 pentru a pune ordine in romanime. Dar s-au razbunat ei romanii in contra romanilor atunci cand Hohenzollernii s-au romanizat si ei.






Da click aici ca sa vezi totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare