Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

12.8.08

caruta rusa si buturuga georgiana



S-a gandit cineva sa incerce stabilitatea carutei ruse cu buturuga georgiana? Sau s-a incercat o alba-neagra cu traseele petroliere. Oricare a fost calculatia e clar ca evenimentele iau rapid o cale neanticipata de protagonistii lor.

Rusii vorbesc pe doua voci, Putin adreseaza norodul rus, iar Medvedev lumea intreaga. Putin merge pe ideea inflamarii rusilor impotriva americanilor si a apararii demnitatii Maicii Rusia. Medvedev spune ca apogeul actiunilor militare s-a atins deja, insa asta-i mai degraba un semnal menit sa domoleasca re-actiunea vestului. Ramane de vazut cat il vor crede rusnacii pe prim ministrul lor.

Cu vestul povestea e mai lunga. Pe de o parte, americanii si prietenii lor din umbra Rusiei n-au cum sa-l creada pe Medvedev caci unii isi vor pierde cuvantul fata de mici vasali, iar ceilalti sunt mici vasali ce folosesc cuvantul american ca aparare. Italia, prin vocea lui Frattini, reprezinta polul opus pentru care Georgia poate sa pice si dupa harta. La mijloc suntem si noi care vrem liniste acasa cu orice pret afara. Dintr-un alt punct de vedere, reactiile atat de diferite ale europenilor sunt exact corul polifonic si contrapunctal (citeste, zgomotos) ce l-au avut unii in vedere odata cu dospirea proiectului european mamut.

Americanii insisi par a vorbi pe mai multe voci. Pe de-o parte vicepresedintele Cheney si candidatul presidential republican McCain sunt foarte vocali in a condamna Rusia. Pe de alta, presedintele Bush si ministra sa de externe sunt mai nuantati, motivul putand fi acceptarea de catre ei a unui set de prioritati care nu mai poate include si Georgia.

Cel mai probabil, conflictul va continua. Tanarul presedinte georgian este probabil unul din obiectivele rusilor. Acesta va ramane la putere exact atat tamp cat se alimenteaza conflictul prin intermediari sau se satura georgienii de el. Rusii trebuie sa sperie destul populatia civila georgiana ca aceasta sa renunte la presedintele ales, dar sa nu-i intoarca pe georgieni impotriva armatei ruse. Intradevar, o populatie georgiana militanta si antirusa, sprijinita de afara, poate sa le ridice probleme reale militarilor rusi. Ii ramane vestului in consecinta sarcina de a castiga mintile si inimile georgienilor, caci narodului rus nu prea poate sa i se mai adreseze.

Una peste alta, populatia civila a Georgiei si intermediarii vestului in conflict risca cel mai mult. Dupa aceea, Rusia si America. Castigatori net vor fi si de data asta Iranul si China.

Tu ce crezi?


Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

2 comentarii:

Anonim spunea...

reactii

In curand vor aparea mai multe reactii internationale. Uite ca polonezii au si batut palma pentru scut. un lucru pe care Moscova s-a straduit sa-l impiedice din rasputeri. Acum cateva luni, John McCain vorbea despre excluderea Rusiei din G8 (introducerea Rusiei in G8 a fost facuta de Clinton pentru a indulci pastila primei largiri a NATO dupa caderea URSS, includerea Rusiei in 1997). Multi au criticat declaratia acestuia. Acum nu numai americanii vorbesc deschis despre asta.
Un lucru interesant, citeam parerile analistilor militari, nu romani, noi nu avem asa ceva, ca pentru o asemenea desfasurare de forte, Rusia ar fi avut nevoie de cel putin 2-3 luni. O coincidenta ciudata, summitul NATO de la Bucuresti, cand s-a admis faptul ca Georgia si Ucraina vor fi membre NATO, a avut loc cu exact patru luni in urma. Sa fie doar o coincidenta?

Anonim spunea...

Nu Saakashvili e vinovat

Saakashvili e un lunatic paranoic. Nu el a conceput toate astea , el a fost doar un executant credul. In 10 iulie a primit verde de la Condoliza Rice cu ocazia vizitei la Tbilisi. Conform analistilor CIA trupele georgiene ar fi trebuit sa rada Tzinvali , sa inainteze spre nord, sa blocheze tunelul Rocy si sa se proclame invingator . Dupa analiza KGB-ului el ar fi judecat cam asa :
..................
It also looks like Saakashvili, or someone, thought the Russians would be distracted. The Olympics, perhaps, but more "it's August, everyone is on vacation". That sounds silly, but it's not completely false; it's hard to overstate how much things shut down in these countries in August. Government offices empty out, courts and Parliament close, and even senior defense officials may vanish to very distant beaches and cabins for days at a time.
But, as it turned out, not: the Russian response may be a little chaotic, but it's looking vigorous and fast. Someone was minding the store.
I note in passing that this "let's try something in August" trick has been done before, most notably by the Austro-Hungarian Ministry of War, in August 1914. Hm.
It should also be noted that Russian intelligence has put a fair amount of effort into penetrating Georgia. So it's possible the campaign plans were compromised from fairly early on.
...............
Cam asa au judecat cei de la CIA . Numai ca nu a fost sa fie asa. Acum se intreaba toti cum de au resit aduca asa repede 15.000 de oameni in zona de operatii . S.Ivanov a raspuns celui de la Euronews ca nu i-a adus deloc repede, le-au trebuit o zi ca sa-i aduca, deci nu a fost repede.

Google
 

Postări populare