Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

8.10.08

din nefericire si prostie, invatamantul ca victima

Pana acum, omul de rand a suferit mai degraba din cauza coabitarii guvernamentale PNL-PSD. Tariceanu tzinea de 6 pentru oligarhi, PSD-ul era si calare si pe jos, iar noi n-aveam parte nici de liberalism, nici de social democratie. In prag de ziua recoltei electorale, acesti parteneri de coalitie isi trimit nota de palta unul altuia. In alte cuvinte, e timpul lor pentru putina suferinta. PSD-ul risca distrugerea si mai mare a invatamantului, iar liberalii isi aduc dintr-o data aminte de dogma lor de partid. Daca invatamantul romanesc n-ar fi cea mai buna sansa a Romaniei si romanilor la prosperitate, ti-ai putea spune ca: Le-au tras-o liberalilor curvele astea batrane din PSD!
Problema este ca din 1990 incoace, invatamantul romanesc se aliniaza rapid la modele tembele ale vestului si mofturile ministrilor de resort. Cum invatamantul este inca un ideal al multor din romani, de unde si iscusinta PSD-ului, sa vedem mai intai cu ce am plecat si unde n-am ajuns. Pana in 1990, mai toate stiintele sociale erau politizate de ceausism. Cu celelalte stiinte, romanii au facut in general treaba si acasa si la export. Pana la admiterea la facultate, nu ar fi trebuit decat sa se reprogrameze stiintele sociale si sa se creasca accentul pe scoli profesionale/de meserii. De la facultate in sus catre doctorate, se cereau reforme mai mari pe care nu le vom discuta aici. Una peste alta, din cauza cerintelor de tip FMI, a lipsei de viziune la nivelele conducerii tarii si ministerului invatamantului si colapsul economic ce a bulversat societatea s-a ajuns la un nivel al absolventului de liceu de azi mult mai scazut decat cel corespunzator de acum 20 de ani. Sa nu mai spunem ca s-a pierdut aproape cu totul accesul elevilor din mediul rural la licee si facultati.
Ce ar fi putut face PSD-ul? Sa ceara dublarea salariilor pentru cadrele didactice din medii rurale si defavorizate social. Ce ar fi putut face PNL-ul? S-o lase mai incet cu doctrina liberala (citeste, de inspiratie americana ce lasa majoritatea la cheremul oligarhilor) si sa treaca de exemplu la taxa progresiva pe venituri, nu numai salarii, ci si case de exemplu.
Ce poti face tu, cetitoriule peromaneste? Sa dai cu votul in ei dupa ce vei f icitit si informat peromaneste.




Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare