Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

23.11.08

recapitulare



Am scris deja despre "Washington Consensus" si efectele sale in Romania. In principiu, este vorba despre ideologia liberalismului extrem ca subsititut, la alegere, al ideologiilor pre-1990 sau ale unei politici economico-financiare pragmatice.

Din ce in ce mai grav este faptul ca administratorii problemei de la Bucuresti nu s-au dumirit inca despre directia lucrurilor in lume si masurile ce ar trebui luate fara intarziere la Bucuresti. Deja semnalata aici este nevoia de a "scumpi" tranzactiile speculative in Romania.

Pe termen mai lung, Romania trebuie sa se indeparteze de la teze de genul "sectorul privat se auto-regleaza in interesul general pentru ca numai asa isi poate asigura realizarea intereselor proprii". S-a vazut chiar in templul liberalismului extrem(ist) ca inaltii "preoti" insisi au luat-o razna de la practicarea religiei liberalismului economic, si acolo justificat tot prin confundarea interesului general cu cel privat. In treacat fie spus, si acolo ca si la Petrila, s-a spus public ca ei, capitalistii, stiu mai bine, ca doar ei sunt doar actori in piesa economiei de piata si nu regizori. Regizorul ecomoniei de piata, intr-o lectura partiala a tezelor economistului Adam Smith, ar fi mana invizibila a pietei. In realitate, piata libera se incapataneaza sa ramana un ideal, la fel ca mai toate ingineriile sociale, care mai ales in lipsa institutiilor puternice va duce la catastrofe. Acest aspect a fost admis chiar de unul din inaltii preoti contemporani ai liberalimsului economic, Milton Friedman, atunci cand a spus ca s-a gresit in tarile post-socialiste cand s-a trecut la liberalizare economica fara a se crea mai intai institutii puternice.

Ca sa aducem conversatia acasa, la noi este nevoie de actori economic puternici, campioni nationali cum i-am numit aici. Domnul Patriciu n-are decat sa lase sfera politica in pace si sa-si vada in continuare de cresterea imperiului sau economic. Mai mult decat atat, o Romanie ar avea nevoie de cel putin 50 de astfel de patricieni economici. Pe de alta parte, statul trebuie intarit pentru ca numai asa interesele celor mai multi romani vor fi respectate.

Si, ca sa mergem si mai departe, pe fondul discutiilor despre cresterea masiva a investitiilor publice, va dati seama ce se va intampla daca se continua cu furaciunea si plecaciunea? Cel mai probabil, vom contribui la salvarea capitalismului mondial si pauperizarea romanilor pentru cateva decenii de aici incolo.



Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare