Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

2.5.10

guerrilla digitala


 Un cititor ne-a indreptat atentia spre Observator cultural, unde se prezinta povestea hackerilor romani.  Opinia peromaneste este ca RNS este o forma de guerrilla digitala ca reactie la neo-colonialismul soft al vestului.  Cei din vest ar trebui sa stie ca legea actiunii si reactiunii se plaica la fel in sociopolitic si mecania--cine nu crede, sa-si aduca aminte, de exemplu, povestea caricaturilor daneze.

Iata articoluil:

Hackerii români au atacat site-urile ziarelor Daily Telegraph şi Le Monde pentru a protesta împotriva atitudinii xenofobe a unor englezi, respectiv francezi, faţă de români. Ştirile au stîrnit un număr ridicat de comentarii în presa românească şi au împărţit publicul în două tabere: o majoritate de susţinere a hackerilor şi o minoritate care condamnă atacurile informatice – ilegale, în esenţă.
Cîteva secţiuni ale site-ului publicaţiei britanice Daily Telegraph au fost sparte de un grup de hackeri români autointitulaţi RNS (Romanian National Security). Aceştia au încărcat pe paginile „Short Breaks“ şi „Wine and Dine“ drapelul României, alături de următorul mesaj:
„Ne-am săturat să vedem cum nişte gunoaie ca voi încearcă să-şi bată joc de ţara noastră. Să ne creaţi o imagine cu totul alta faţă de cea reală şi numindu-ne Romanian Gypsies, difuzînd emisiuni de tot căcatul precum TopGear. Dacă aţi avut tupeul să enervaţi o ţară întreagă, aflaţi că nu ne vom opri aici. România. Ghiciţi ce, ţiganii nu sînt români, idioţilor! (ultima propoziţie, scrisă în limba engleză, în original –  n. red.).“
Supărarea hackerilor vine de la un episod mai vechi al emisiunii Top Gear, filmat în România, de unde nu ieşeam prea bine, iar impresia indusă era că ţara noastră este locuită mai mult de ţigani.
 
Acelaşi grup, Romanian National Security, şi-a asumat spargerea site-ului publicaţiei franceze Le Monde, la scurt timp după emisiunea jignitoare la adresa românilor difuzată de postul France 2. Portalul de ştiri HotNews informase că umoristul Jonathan Lambert i-a ironizat pe români într-o emisiune a postului TV amintit. Lambert a creat un joc de cuvinte între salutul roman şi noul salut românesc: „s’il vous plait, Messieurs, Mesdames!“, spus aplecat, cu mâna intinsă. După această ieşire, realizatorul emisiunii, Laurent Ruquier, a intuit urmarea: „o să ne trezim cu Ambasada României pe cap“. Ceea ce s-a şi întîmplat, pentru că imediat a urmat un protest oficial.
Pagina afişată pe site-ul Le Monde era similară aceleia de pe Daily Telegraph, steagul României, urmat de mesajul:
„Aceasta nu este o mişcare de rezistenţă, de protest sau de revoltă […] Ţiganii nu sînt români. Nu ei sînt cei care au scris istoria. Cînd vorbiţi de compatrioţii noştri, încetaţi să-i numiţi Ţigani pe români. Noi am respectat Franţa, respectaţi şi voi România.“ Am putut citi recent în Evenimentul zilei un material realizat cu unul dintre membrii grupului Romanian National Security. Acesta le-a declarat reporterilor că este conştient de riscurile legale la care se expun, dar că acţiunea lor este una patriotică. „Nu ştiu exact cum se pedepseşte ceea ce fac eu, însă ştiu că îmi risc viitorul şi cariera... Sîntem o echipă de tineri care încearcă să apere demnitatea românilor. Ştiu că se spune că, la rău, nu trebuie să răspunzi cu rău, însă românii sînt, în general, mult prea toleranţi. Ne-am săturat să fim îmbrînciţi, trebuie să punem piciorul în prag!“
 
Aflăm că spargerea site-urilor nu a fost prea complicată şi că grupul a acţionat ca o echipă în care fiecare membru a avut sarcini precise. „Site-urile s-au spart printr-o metodă numită SQL Injection, prin care am extras datele de logare ale administratorilor, ne-am logat sub contul acestora, în panoul de control, de unde am uploadat pe serverul lor un script care ne uşura munca şi care ne dădea acces la tot serverul. Prin scriptul acela am modificat prima pagină.“ Pentru mai multe informaţii, accesaţi – din pagina web a acestui articol – linkul către materialul colegilor de la Evenimentul zilei.
După cum am notat la începutul acestui articol, românii au reacţionat pozitiv, în marea lor majoritate, la ştirile despre spargerea site-urilor occidentale. În ciuda ilegalităţii evidente a faptelor RNS, cîştigul de imagine şi faptul că nu au provocat daune (discutabil, desigur) au primat, iar comentatorii le-au ţinut partea.
Mitică scrie: „Tot respectul. Nu este normal ca pe un post de talia France 2, un jurnalist – deci, nu invitaţii – să aibă comportamentul pe care l-a avut. Şi noi facem bancuri cu unguri, ţigani, somalezi, dar NU la televizor – noi avem CNA. Cum ei lovesc sub centură, mi se pare legitim să îi lovim şi noi. Aşa vor constata că ştim să folosim calculatoarele, că avem orgoliu şi că nu sîntem ţigani. Keep up the good work, boys“.
 
Un mesaj similar vine de la Adrian: „Bravo, băieţi, trageţi-le-o la jegoşii ăştia care ne înjosesc, cum au făcut ruşii cu nemţii, «doi ochi pentru un ochi», şi lăsaţi-i pe filozofii aia care vă denigrează, şi cum au spus forumiştii că sînt toţi pupincurişti, aceştia sînt cu adevărat oamenii slabi, bravo vouă, vă iubesc“.
Ioan însă nu se lasă impresionat de gestul celor care au spart site-ul francez: „O cultură cum e cea franceză nu poate fi umilită de nişte bieţi hackeraşi, cultura franceză n-a putut fi umilită nici chiar de nazişti cu forţe militare, dar în schimb s-a profitat de ea; asta fac, de fapt, şi hackeraşii noştrii, crezînd astfel că s-au ridicat undeva la un nivel superior, în loc să studieze un roman în profunzime... “
Ce părere aveţi despre acţiunea tinerilor români? Dar despre materialele video care i-au enervat? Sînt atacuri la adresa românilor ori simple opinii ale unor realizatori?
 



Da click aici ca sa vezi totul! VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

Un comentariu:

Anonim spunea...

sustin fara rezerve reactia absolut normala a acestor tineri/ca deh, oaia care nu are grija de blana ei o mananca lupu'.
la umorul ieftin/subspecii de schadenfreude, se cade sa se raspunda ferm.
noi ne suntem cei mai buni prieteni/nu va asteptati sa va apere altii pentru voi.
Gavru

Google
 

Postări populare