Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

22.12.10

Isărescu comentat peromaneste


isarescu, originally uploaded by simpaticu_x.

Isărescu: Românii sunt cei care au îndatorat România şi nu băncile

Si dumneata ce ai facut, ai tzinut de 6 pentru banci?



Românii sunt cei care au îndatorat România şi nu băncile comerciale care au atras resurse din exterior pentru a acoperi cererea de finanţare, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Si uite asa se justifica re-iobagirea la inceput de secol 21...




“3,7 milioane de debitori au credite de consum negarantate. Răspunsul meu este tranşant: este clar că decizia de îndatorare a fost democratică (… )"

Dupa cum democratica poate fi si o revolta populara... Oricum, daca nu-s garantate, romanii ar trebui sa nu le mai plateasca! Daca foarte multi oameni n-ar mai plati, ce ar face bancile? Sa-si ia ciurucurile inapoi!




Numai în 2007-2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru. Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit (…), dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii “, a spus Isărescu la seminarul “Forumul bancar” organizat de FinMedia la BNR.

Cate din astea erau romanesti? Mio-pule!




El a spus că din cele 22 de miliarde euro atrase din străinătate de băncile comerciale majoritatea sumelor a fost dirijată către creditare.
“Băncile au active externe de 2 miliarde de euro şi active interne de 50 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte băncile şi-au făcut datoria pe plan intern, au luat economisirile temporar disponibile şi le-au plasat în active şi din pasive externe de 22 de miliarde de euro au dat credite, în principal (…) deci băncile din România ar fi vinovate, ca să folosesc cuvântul tare, de 22 de miliarde euro din 90 de miliarde euro total datorie externă”, a continuat Isarescu.
Oficialul BNR a arătat că din totalul îndatorării companiilor şi populaţiei de 310 miliarde lei, două treimi provin de la băncile comerciale autohtone, 9% de la instituţii financiare nebancare şi 24% de la creditori externi.

S-o mai destepta natiunea?



El a punctat că 4,5 milioane de persoane au luat credite în ultimii ani, ceea ce înseamnă jumătate din populaţia activă.
Isărescu a mai arătat că din totalul datoriei externe de la 31 octombrie, de 89 de miliarde euro, 17,6 miliarde euro sunt împrumuturi pe termen scurt, iar 71,6 miliarde euro pe termen mediu şi lung, aproximativ 40 de miliarde euro fiind împrumturi ale sectorului real.
“Grosul datoriei externe este în sectorul real, iar cea mai mare parte este către sectorul neproductiv. Vreo 5 miliarde euro în magazinele de tip supermarket.
Au fost utile, puteau fi evitate? Deschid doar o discuţie. 70% din datoria privată este în sectorul neproductiv”, a spus Isărescu.

Repet, voi ce ati pazit? Slugoilor! Nu stiati ca omu-i slab in fatza banului?






Mugur Isărescu a mai declarat că România are mare nevoie să absoarbă fondurile europene, fiind necesară chiar o “mobilizare naţională” în acest sens. “Noi am avut neşansa să fi avut acces la fonduri europene în acelaşi timp cu declanşarea crizei (…) Nu numai că nu e o iluzie, dar e o mare nevoie să absorbim fonduri comunitare şi aici trebuie o mobilizare naţională”, a precizat Isărescu, în cadrul unei dezbateri, ca răspuns la declaraţiile unor participanţi potrivit cărora accesarea fondurilor europene ar fi o iluzie.
Printre argumentele aduse de aceştia se numără faptul că Bruxelles-ul a devenit mult mai exigent în ceea ce priveşte proiectele depuse, iar accesul devine mult mai dificil, dar şi problema cofinanţării, care “în unele cazuri este insurmontabilă”.

Pai daca nu i-a dus capul decat sa se imprumute sau sa-l voteze pe Ba'secu, cum sa-i duca acum capul sa-si ceara dreptul? Is sa puna guvernul pe toti lucratorii din Ministerul de Finante sa ajute populatia sa acceseze fonduri! Sa li se dea norma...





“Eu cred că fondurile europene sunt o iluzie, o fata morgana. Irosim timp, resurse şi creăm iluzii inutile că România va absolvi fonduri europene”, a declarat Partener Principal, Capital Parteners, Doru Lionăchescu.

Doruletule, vrei si tu niste bani de consulting? Asa sa ne arati in principiu cum s-ar face treaba?




Pe de altă parte, potrivit lui Mugur Isarescu, fondurile europene sunt “marea noastră şansă contraciclică, nu avem alt element contraciclic”. Un alt argument adus de guvernator în favoarea absorbţiei fondurilor euroropene a fost acela că, prin accesarea acestora, se pot capitaliza întreprinderile româneşti.

L-a bagat e "contraciclu", ma scarpin deja la... cap.


1) Daca avem stanga adevarata,i nu paravan de hotzi, Isarescu ar trebui shimbat.
2) Mi-a fost greu sa inteleg cum necalificatii vestului o duc mai bine decat un cercetator la vreun insitut de cercetare romanesc. Acum mi se clarifica si schema asta...

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare