Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

30.7.11

la foto-discutii cu gabriel (dati click sa urmariti discutia la flickr)


Dropia / The Great Bustard, originally uploaded by cod_gabriel.

Dropia / The Great Bustard

Dropia, una dintre comorile moşiei lui Dinu Murguleţ din "Viaţa la Ţară" de Duiliu Zamfirescu. Un simbol al Bărăganului, cândva comună aici, "comoara" a fost vânată până a dispărut. / The great bustard, once a common animal in the Romanian Plain, has been hunted into extinction in this part of Romania.
Wikipedia in Romanian claims that it can still be found in western Romania, in the Romanian part of the Pannonian Plain.

Comments and faves


peromaneste (4 hours ago)
astora le-a cam stat ceasul

cod_gabriel (2 hours ago)
Daca te referi la muzeu, sectia de stiintele naturii e intr-adevar mica si prafuita. Cu putina pasiune, se putea mai mult chiar si fara cine stie ce cheltuieli, mai ales ca zona Brailei are o fauna bogata.
Pe de alta parte, lumea trebuie sa inteleaga ca nu poate fi totul ca la Bucuresti. Braila nu isi poate permite un muzeu Antipa sau viata cultural-stiintifica a Bucurestiului. Asta nu inseamna ca nu exista viata in afara bucurestiului, iar daca nu poti fi la nivelul institutiilor nationale, nu trebuie sa fii deloc. De exemplu, gradina zoologica din Braila nu este la fel de mare ca cea bucuresteana, ceea ce nu o impiedica sa aiba unele animale mai frumoase decat cele din Bucuresti si mai bine expuse (leii, ursii, lupii, muflonii, dihorii, vulpile, mistretii).

peromaneste (2 hours ago)
referinta era mai degraba generala
fiindca aduci vorba de muzeu, nu-i interesant cum in capitalism totul costa enorm? sau oricum, mai mult decat ne vine noua sa platim/intelegem ca face. ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca tinuti in intuneric/izolare fiind, pe timpul lui impushcatu', nu ne dadeam seama nici de valoarea, nici de costul real al multor lucruri. ca si cu aerul, iti dai seama cat valoreaza numai cand iti lipseste...

cod_gabriel (85 minutes ago)
Da, asa este. Multe lucruri, materiale sau spirituale, le luam de bune si inca le luăm, realizandu-le valoarea de-abia dupa ce le-am pierdut. Asta ma aduce la subiectul urmator pe care vreau sa-l abordez: pretinsa uratenie a "blocurilor comuniste". Ei bine, unele erau, dar nu toate. De exemplu:

Deci, SE POATE ŞI MAI RĂU! Pare o barbarie. Dar nu este vina oamenilor, care sunt terorizaţi de facturi, de eliminarea subvenţiei la căldură, de creşterea preţului gazelor, şi încurajaţi pe de altă parte chiar de autorităţi, care nu fac altceva. În toată ţara, se acoperă frumoasele faţade decorate cu cărămidă ceramică, cu faianţă, cu calcio vecchio sau chiar cu mozaicuri. Se acoperă cu scârţâitoare.
Până cum, n-am observat niciodată că această clădire era frumoasă. Frumuseţea nu se bagă de seama. Abia când a apărut dreptunghiul de scârţâitoare (când eram copii, aşa îi spuneam, se găsea pe toate drumurile, iar pentru mine tot scârţâitoiare rămâne), a cărui urâţenie mi-a "zgâriat retina", mi-am dat seama ca faţada clădirii era de fapt frumoasă.

peromaneste (37 minutes ago)
Dupa Razboiul II, a fost un program sistematic in toata lumea pentru a pune populatia in locuinte. A fost un imperativ social, econmic si politic, ca sa nu zic si strategic.
Principiile formale existau de la sfarsit d ani '20 (Le Corbusier, Bauhaus etc.), dar nu stiu cat s-a tinut cont de ele si cat s-a actionat logic, in limitele posibilitatilor, pentru a solutiona imperativul de mai sus.
Asta a dus la inblocarea urbanului in multe locuri care n-aveau o legatura cu socialismul cat cu massificarea societatilor si o logica ce credea in progres. La noi, dat fiind ca se amestecau clasele sociale, lucrurile au mai mers cum au mers. Acolo unde clasele sociale/etnice s-au auto-segregat, mai toate bloacele au ajuns sa creeze infinit mai multe probleme decat au rezolvat.
Cat de frumoase sunt blocurile noastre? Depinde. Eu am gasit vina cu gashka arhitectilor romani ce s-au PROSTITUAT pur si simplu. Se vede asta mai mult cu cat de departezi de la marile axe ale orasului. Se mai vede asta si calatorind in alte tzari foste socialiste. La noi parca a existat un zel pervers de a ne-o trage unul altuia. Sunt dezamagit de arhitectii nostri pentru ca iata-i si acum in libertate cum inca fac nepermis de multe prostii. Sa nu mai vorbim de geniul liberal al bull-hitecturii romane, musiu Patriciu, ce nu mai pridideste sa ne convinga pe banii lui de ne-Adevar-ul.
Sunt solutii? Cu siguranta, insa ma ingrozesc atunci cand 'telectualii si oamnii asa zis ai spiritului fin practica discursul maximizarii interesului personal (citeste, egoism) pe toate canalele mass-media. Asta e gresit, teoretic si practic. Teoretic pentu ca dansii nu inteleg ca nu-s decat colportorii unor idei preluate pe jumate; practic pentru ca solutia in Romania este re-crearea COMUNITATII.


cod_gabriel (32 minutes ago)
Da, sigur.
Repet, s-or fi prostituat ei, dar există şi numeroase clădiri superbe vinovate de delictul ideologic de a fi fost contruite pe vremea regimului comunist, motiv pentru care au fost declarate urâte, în urma unor procese aranjate. După mine, blocul de mai sus, de pildă, nu era urât.

peromaneste (26 minutes ago)
N-am o problema cu blocul de sus, iar observatia ta face toti banii. Daca arhitectii sunt ca lautarii, n-au o vina asa mare pe cat le atribui eu...

Via Flickr:
Dropia, una dintre comorile moşiei lui Dinu Murguleţ din "Viaţa la Ţară" de Duiliu Zamfirescu. Un simbol al Bărăganului, cândva comună aici, "comoara" a fost vânată până a dispărut. / The great bustard, once a common animal in the Romanian Plain, has been hunted into extinction in this part of Romania.
Wikipedia in Romanian claims that it can still be found in western Romania, in the Romanian part of the Pannonian Plain.

2 comentarii:

fma spunea...

care arhitecti?care opera? pentru fiecare bloc/lucrare 'reusita' din Romania sunt zeci poate sute de exemple-adevarata-scoala pentru ce ar fi vrut/putut sa faca acel/acei arhitect/i in Romania...si nu numai masivitatea, uratenia aproape morala si numarul total insuficient al lucrarilor arhitectilor romani lasa de dorit ci chiar calitatea lor civica, lipsa oricarui angajament la nivel uman...oricum dnule cod o dai din vals in tango fara ca macar sa avem vreo partitura...totul e 'realism angajant revolutionar', adaptat la ritmurile lautarilor aclimatizati cu forta in Ferentari din cine stie ce sat amarat...

peromaneste spunea...

Iacob, iti multumesc de invitatie.

Dupa cum vezi, numai blogurile peromaneste sunt anuntate aici--din motive de spatiu deja incarcat.

Sper sa nu fie cu suparare, nu putem da curs invitatiei tale.

Mult succes cu blogul vostru!

Google
 

Postări populare