Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

11.12.12

Blogger invitat: Fragmentarium Politic
Miza acestor alegeri: Libertateaoptiunilor economice



Fragmentarium Politic
Alegeri parlamentare 2012: O campanie atipica si o victorie (masiva) asteptata

Este duminica, o zi de iarna, adanc sapata in calendarul electoral: 9 decembrie. Mai sunt cateva ore bune pana la deschiderea urnelor. Toate analizele interne si externe despre scrutinul parlamentar de azi conduc catre o singura concluzie, Uniunea Social-Liberala (USL) va castiga majoritatea absoluta in Parlament. In pofida prognozei meteo nefavorabile, cu ploaie, lapovita si ninsoare, se asteapta inregistrarea unui record de participare la vot. Ce-i va scoate pe romani din case pe o asemenea vreme si-i va determina sa voteze atat de hotarat?

Aceasta determinare electorala, nemaiintalnita de la primele alegeri postdecembriste, este explicabila prin caracteristicile de mediu, international si national, si cele ale campaniei electorale. Politicile supranationaliste europene si americane si valurile de recesiune de pe ambele maluri ale Atlanticului au un impact contorsionant asupra economiei Romaniei, efect de propagare al carui sfarsit, din pacate, nu se intrevede. Cu fiecare incercare esuata de a ajunge la normalitate a devenit tot mai luminatoare ideea ca solutiile unor probleme vitale precum cele legate de absorbtia fondurilor europene, exploatarea nationala a resurselor autohtone, consolidarea cresterii economice, crearea de locuri de munca ori, pe aceste baze, cresterea calitatii vietii, sarcina sociala a Revolutiei ramasa neindeplinita, nu pot fi gasite in limitele vechiului capitalism, care nu mai reprezinta o alternativa. Cautarile nu mai tin de pozitia in interminabilele invartiri in cerc, ci de directia de iesire din incercuire, care sa duca spre un nou capitalism. Politicile economice gresite, de austeritate, ale guvernelor de dreapta romanesti si criza politica din jurul suspendarii si demiterii presedintelui au creat un munte de frustrare populara si un larg front de asteptare electorala.

Campania electorala, pe care presedintele Basescu a etichetat-o drept “nerelevanta pentru realitatile din Romania”, si alegerile de azi au capatat o relevanta strategica, de optiune cruciala pentru viitorul romanilor. Nu este vorba de o optiune politica sau militara, de a alege, pe aceste coordonate, intre Vest si Est, aceasta a fost stabilita dupa Revolutie, prin consens national, tratate internationale si parteneriate strategice, si are taria unei stanci, am revenit si vom ramane pe vecie in Europa. Este vorba de libertatea optiunilor economice, care tine de insasi libertatea economiei de piata. In economie, cu deosebire in cea mondiala, vechiul „principiu” politic potrivit caruia prietenul meu trebuie sa fie dusmanul dusmanului meu nu mai poate sa functioneze fara riscul adancirii crizei actuale sau al saririi dintr-o criza in alta. Istoria a demonstrat cu prisosinta ca atunci si acolo unde acest fals principiu a functionat, economia nu a fost libera. Economia mondiala trebuie sa functioneze ca o piata libera a interactiunilor dintre economiile nationale, dupa cum libere trebuie sa fie uniunile regionale si interactiunile cu acestea ori dintre acestea, ca procese si trepte intermediare ale globalizarii. „Avutia natiunilor” a lui Adam Smith trebuie recitita si reactualizata.

Pe scurt, campania electorala 2012 s-a caracterizat prin asimetrie, substitutie si intruziune.

Asimetria absoluta a competitorilor, in termeni de putere (USL) si slabiciune (ARD), a avut drept efect si o asimetrie de acelasi calibru a intentiilor de vot sau o depolarizare accentuata a electoratului, in favoarea cresterii ratei de coeziune socio-electorala a acestuia. Spre deosebire de alegerile prezidentiale americane, de pilda, unde simetria relativa a celor doi candidati si scorul sensibil al competitiei a avut drept rezultat o falie prin chiar mijlocul masei de alegatori, ceea ce s-ar putea sa fie un efect pervers al politicii „Dezbina si cucereste!”, in cazul alegerilor parlamentare romanesti o asemenea falie are toate sansele sa fie una marginala, ca urmare a diferentei mari de scor, ceea ce ar putea fi tradus si ca un rezultat al unei altfel de strategii electorale, „Uneste si salveaza!”.

Substitutia prezidentiala a ARD, prin implicarea activa a presedintelui Basescu in campania negativa versus USL, a condus la deconstitutionalizarea si mai puternica a persoanei acestuia, ca ocupant al functiei de sef al statului, careia Constitutia ii interzice in mod explicit partizanatul politic si electoral. Cu siguranta, Basescu si-a atras un al doilea vot de blam, dupa cel de la referendumul din vara, care se va vedea, diseara, in scorul electoral, dar si, in functie de cum se va raporta la rezultatul alegerilor, intr-un eventual nou episod de suspendare/demitere. Cu o campanie si niste alegeri sub spectrul prezidentialist-justitiarist, in care presedintele a transformat justitia intr-un instrument personal, pentru scopuri politice si electorale, cu opozanti aruncati in inchisoare sau urmariti penal, coabitarea, nu ma hazardez deloc sa o spun, se contureaza si mai improbabila, iar o noua criza politica, si mai probabila.

Intruziunea externa, europeana si americana, a fost prezenta de-a lungul intregii crize politice din vara, dar aceasta a atins un punct culminant, joi, cu o zi inaintea incheierii campaniei electorale, mutandu-se de pe palierul ambasadorului american pe cel al secretarului de stat al SUA. Intr-o lectie ratata de diplomatie, Hillary Clinton a mentionat Romania, la reuniunea OSCE, alaturi de Rusia, Ungaria, Belarus, Ucraina si alte tari din Asia Centrala, in randul statelor unde exista „un recul democratic”, acuzandu-si aliatul si partenerul strategic roman de „atacuri la adresa procesului constitutional”, o teza extrem de draga ambasadorului Gitenstein si presedintelui Basescu, cu care spera sa intoarca rezultatul alegerilor, dupa „modelul” cu care a fost intors cel al referendumului. Atunci, democratia a fost infranta prin nascocirea „puciului parlamentar”, acum, se va incerca, probabil, prin ideea si mai trasnita a „puciului electoral” sau, de ce nu, „constitutional”, pentru a da curs sugestiei doamnei Clinton.


Emancipation Proclamation

2 comentarii:

Doru Coarna spunea...


@ All,

nu stiu cum sa va mai spun, dar pana la urma va iesi tot ca Basescu, indiferent cine castiga alegerile astea, ar fi trebuit sa va fi obisnuit deja…

Stiu ca asta ii face pe multi sa vada rosu si sa simta nervii explodand, dar nu incurcati dorintele cu putintele: USL nu poate rasturna regimul Basescu, nu cu astia si nu acum. Si nici nu ar fi bine! Ideal este ca parlamentul si guvernul sa fie ale unora, iar presedintia si restul, ale celorlalti… ar fi echilibru, s-ar suspecta si n-ar fura, n-ar vinde pe nimic, etc. Problema este insa ca nu exista unii si altii, ei sunt toti o grupare, o singura unitate informativa, fratilor. Asa ca asteptati voi pana va vine foamea, treburile vor continua sa mearga asa cum trebuie, adica asa cum le trebuie celor de afara, strainilor. Deh, asta-i clasa politica pe care o sunteti chemati azi s-o legitimati pt 4 ani, prin votul vostru!

Ah, daca vreun partid dintr-astea umplea tara de autostrazi, de fabrici si uzine, de universitati, scoli gradinite, de spitale, daca majora pensia si asigura protectia sociala reala, daca tinea sus steagul la Bruxelles si in restul lumii, atunci inteleg, ar merita un vot si o legitimare… insa avem doar o minoritate influenta care ne cere azi sa-i asiguram 4 ani minunati, si atat!

Votati! Ei merita tot, voi nimic! Si pregatiti-va, poate isi va face iarasi Victoras capital politic pe langa PPE si Barosso, pe voturile voastre, ca asta-vara… ramane premier daca accepta o coalitie si un program…


...


Felicitari USL! Insa………..

Intre orele 15 si 18 s-a votat masiv! Intr-o zi de duminica, la ora la care lumea a servit masa de pranz si doarme, pe viscol si ninsoare….
Cum asta?

Pai eu cred ca este intervalul in care s-au aruncat cele 3-4 milioane de voturi cu care ne enervam asta vara!
Prezenta reala, sub 30%. Legitimitate? Nici vorba, dar d-aia s-au aruncat voturile!

De ce pt USL, de ce s-au dat voturile lor?

Simplu, victoria USL nu inseamna schimbare reala, ea trebuia sa dezamorseze curentul Pietii orientat impotriva intregii clase politice, asa cum a spus si Basescu, deci este doar o coafare: se va derula aceeasi politica, cu aceleasi obiective, alaturi de aceeiasi parteneri si inspre binele si interesul acelorasi entitati, persoane, organizatii sau tari.

Atunci, oare cum va trai romanul mai bine daca se procedeaza la fel?

Dovada: asa cum am scris mai sus, inainte de pranz, Ponta va mai fi premier doar daca accepta o coalitie si un program. Programul il stim deja, privatizarile masive, exploatarile miniere, contractul cu FMI, avioanele lui Barossso si regionalizarea tarii, inclusiv o autostrada, pe banii nostri, care sa permita fiecarui ungur sa zboare la Budapesta cu viteza maxima… Coalitia este si ea, Ponta a si anuntat ca UDMR trebuie sa vina la guvernare, in conditiile in care, numai seco a reusit, cu acele voturi, sa-i bage in parlament.

Normal, Basescu s-ar putea sa nu fie multumit, s-ar putea sa-si aminteasca felul in care si-a petrecut vara din cauza lui Ponta si sa nominalizeze vreun agent al sau uselist. Disperare!…

Ca info: am vrut sa votez, am fost acolo… era pustiu in sectie, era doar o baba inaintea mea, la o ora la care, de obicei, era o coada de circa 5 metri… apoi m-am plimbat cu masina prin ploaie… sunt un poet…

Amuzant este insa mesajul USL: domle’, tre’ sa inchidem repede cu alegerile astea ca trebuie sa reconstruim tara! (?????????????????)
Pai ce i-ati facut fratilor, ati distrus-o in campanie? Adica ati indatorat-o in scop electoral? Atunci care-i diferenta intre voi si ceilalti?

In fine, reconstruiti-o… acum aveti legitimitatea, functiile, bugetul, painea si cutitul… sa va vedem si la lucru! Eu raman la parerea mea, nu meritati pt cate ati facut voi tarii asteia si poporului roman, dar cu seco in continuare la beneficii, alta cale nu-i…

blogideologic spunea...

Bănuiesc că doamna Viviane Reding, cu studii de antropologie, l-a citit pe filosoful David Hume. Nu garantez aceasta şi pentru domnii Manuel Barroso ori Mark Gitenstein. Totuşi, la cele trei personaje văd uniformitatea tratamentului faţă de români în condiţiile referendumului din 29 iulie 2012. Au fost ei înfluenţaţi de acelaşi principiu ? Într-adevăr, David Hume zicea: “Săracii predestinaţi la sclavie sunt incapabili de înţelegerea oricăror principii.” Fapt ce a fost confirmat şi de filosoful moral utilitarian englez Jeremy Bentham care traversa Valahia şi Moldova în iarna 1785-86.Ţări ai căror autohtoni tăceau, în grai pierdut, sub oprimarea fanariotă. Despre autohtonii din Valahia şi Moldova, Jeremy Bentham va scrie că aceştia erau nişte „legume” („vegetables”). Dar la începutul secolului XIX, pruncii români quintesenţiali,vorbesc despre Ioan Eliade Rădulescu şi Petrache Poenaru, îl citeau pe filosoful şi economistul Destutt de Tracy, discutau ideile sale chiar înainte de Revoluţia naţională de la 1821 condusă de Tudor. La Revoluţie, Petrache Poenaru a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu. La noi, liberarea din jugul comunist seamănă foarte mult vechii liberări din jugul fanariot. Există o congruenţă între timpuri ? În prima jumătate a secolului XIX, incorporarea ideologiei primare a lui Destutt de Tracy, ca un acquis în ideologia naţionalismului românesc, a permis locuitorilor autohtoni să depăşească stadiul de „legume” în discursul lor. Carenţa de educaţie nu este acum la noi, ci la occidentalii care ne jefuiesc ţara. Prelungind butada sartorială a lui Bernard Shaw, ambasadorul american Mark Gitenstein cerea pentru verificarea situaţiei de cvorum la referendum rezultatul recensământului din 2002, iar nu rezultatul recensământului din 2011. Secesionistă faţă de adevăr, Curtea Constituţională a României a introdus forţat în statistică EROAREA ABSOLUTĂ de 3 000 000 de locuitori. Principiile probabiliste de vot ale lui Condorcet (ideolog primar, matematician şi politolog) discută, corect, numai ERORILE RELATIVE. Votul la referendum a fost monstrous deformat prin cerinţele total ilogice, anti-matematice şi anti-constituţionale impuse de Mark Gitenstein, Manuel Barroso şi Viviane Reding. După gândirea citatelor personaje, vedem ce distorsionat evoluează Lumea. Aceşti străini ne-au forţat să ieşim din condiţiile matematice de corectitudine ale votului, condiţii cerute de către ideologul primar Condorcet ! Le mai reamintesc birocraţilor UE precum şi diplomaţilor americani anti-Jeffersonieni că în România s-a întâmplat o reacţie thermidoriană similară evenimentelor petrecute în Franţa pe data de 9 thermidor anul II (adică 27 iulie 1794). În România, reacţia thermidoriană s-a petrecut pe data de 29 iulie 2012. Dar mai apoi, românii au căzut sub incidenţa postulatului David Hume. S-a mai întâmplat şi în istoria altora. Care au dispărut finalmente, chiar dacă au fost “cuminţi” şi “ascultători”, cum ni se cere acum şi nouă. De aici subiectul pentru “Războiul luminilor”. Nu este anti-occidentalism acesta, ci pur şi simplu fapt cultural.

...

CRISTIAN CAMPEANU : “Alegerile din România şi re-sovietizarea Europei de Est ” Occidentul ne-a dat Rusiei ! Prin pacea de la Kuciuk Kainargi din anul 1774, şi prin ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon. Pentru încheierea păcii de la Kuciuk Kainargi, Voltaire a organizat în OCCIDENT un lobby plătit de ţarina Caterina cea Mare. Prin pacea de la Kuciuk Kainargi era suspendată legitimitatea frontierei principatului moldovenesc pe Bugul pontic. Această legitimitate fusese construită în pacea de treizeci de ani. Mihai Eminescu îl aminteşte, vag, pe unul dintre decidenţi Capitulaţiunii de la 1740 pentru Bug, în versuri altminteri absconse : “Braţ molatec ca gândirea unui împărat poet.” Iacob Negruzzi şi Constantin Noica le comentează. În Memoriile sale, Winston Churchill scrie limpede că Anglia şi America revalidaseră legitimitatea frontierei pe Bug pentru România condusă de Ion Antonescu într-o fază critică pentru Aliaţi din cel de al doilea război mondial.

Google
 

Postări populare