Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

6.10.13

Ultimul capitol a inceput odata cu contractarea de catre Isarescu&Basescu a datoriei cu FMI din 2009



Cum oprim ieşirea banilor din ţară. Dacă tot nu mai intră, măcar să nu iasă
Autor: Cristian Hostiuc


Luni, în şedinţa de politică monetară, BNR va reduce din nou dobânda de referinţă, poate chiar la 4% la lei pe an de la 4,5% în acest moment. Deja pe piaţa interbancară această scădere este inclusă în preţ, adică în dobânzile care se tranzacţionează între bănci. Indicele ROBID/ROBOR la trei luni, care este dobânda de referinţă, se cotează la 2,79/3,79%, ceea ce înseamnă că dealerii se aşteaptă ca dobânda de politică monetară a BNR să coboare chiar sub 4% până la finalul anului. Având un exces mare de lei venit din depozite, bancherii încearcă să promoveze finanţările în lei, dar fără a reduce dobânzile atât de mult încât să egaleze costul cu cel al împrumuturilor în euro. Mai degrabă aşteaptă să crească dobânzile la euro din afară pentru ca cele două costuri să se apropie, decât să reducă dobânzile la lei într-un mod agresiv, de marketing, pentru a atrage clienţi.

Din păcate, această scădere istorică a dobânzilor la lei, nivel mai redus chiar decât pe vremea lui Ceauşescu, este umbrită de retragerea finanţărilor în valută acordate băncilor locale şi chiar României de către băncile-mamă şi grupurile financiare internaţionale. În doi ani cred că retragerile au depăşit 10 miliarde de euro, iar acest trend continuă. Dezintermedierea, adică retragerea banilor, este cuvântul de ordine în birourile bancherilor. Aproape că nu mai contează ce lasă în urmă, ce costuri se plătesc sau ce pierderi se marchează. Expunerea în valută pe România trebuie să scadă cu orice preţ. Dacă creditele neperformante se vând mai greu pentru că discounturile oferite sunt foarte mari, acum se discută chiar şi vânzări de credite performante pentru a se lichida active şi a se putea rambursa banii din liniile de finanţare în euro acordate în trecut sau chiar din depozitele constituite la băncile locale.

Dacă BNR nu va găsi modalităţi, chiar şi administrative (cum a fost Acordul de la Viena din 2009-2011), prin care să oprească această dezintermediere, această ieşire de bani din România, se va trezi într-o zi că sistemul bancar arată mult mai ciuruit, cu procente de credite neperformante raportat la active care să ne situeze în fruntea Europei şi să ne pună pe lista de alarmă. Dacă BNR nu va forţa acum, cât mai au bani, şi mai mult băncile să scoată la suprafaţă creditele neperformante ascunse în mii de reeşalonări sau parcate prin diferite vehicule, Banca Naţională se va trezi că va trebui să aloce ea bani pentru curăţenie, pentru gunoiul lăsat de alţii. Pentru că odată banii plecaţi, ei nu se mai întorc. Oricum, băncile îşi finanţează în prezent „gunoiul“ din resurse de pe piaţa internă.

BNR are în prezent o fereastră extraordinară de oportunitate pentru a reduce dobânzile la lei având în vedere scăderea inflaţiei din România spre 2%, cererea scăzută din economie care nu alimentează creşterea preţurilor, ci dimpotrivă, la care se adaugă dobânzile scăzute la euro şi dolar de pe plan internaţional. Dar acest lucru, fără a opri în acelaşi timp şi a ţine valuta în ţară, prin orice mijloace, nu va relua finanţarea economiei româneşti, care va rămâne în continuare scumpă şi greu accesibilă.


UNHCR News Story: Thousands of Somalis flee renewed clashes into Mogadishu


Acordul de la Viena nu a avut nici un efect. Romania a luat banii de la FMI, cea mai mare parte au ajuns la BNR, de aici, prin reducerea provizioanelor bancilor comerciale, aceste si-au retras banii respectivi de la BNR care in mare parte au ajuns la bancile mama, o parte mai mica s-a dus pe imprumuturi acordate statului (practic statul s-a imprumutat de la banci cu proprii sai bani luati de la FMI) si o mica parte a ajuns la clientii privati. De aici rezulta faptul ca puterile coloniale SUA si UE ne-au impus sa imprumutam bani de la FMI pentru finantarea bancilor occidentale, operatie in care Isarescu a fost pionul principal, Basescu participand mai mult pentru a-si plati taxa de protectie catre licuricii sai de la Washington si Berlin.



vasile
Dar pe "desteptul" asta de Isarescu nu-l mai schimba nimeni de la Banca Nationala ? Pai orice broker de pe Wall Street v-ar spune ca-n atare conditii dobinda bancii nationale ar trebui sa fie exact cit inflatia. Parshivul asta de Isarescu e pus acolo de clica masonica pt interesele lor nu pt interesele Romaniei. Din gura lui au iesit tot felul de minuni de genul Banca Nationala n-are nevoie de rezerve in aur, drept pr care nu sintem interesati de proiectul de la Rosia Montana. Ca sa numai spun de jocul murdar facut anul trecut, inaintea referendumului de suspendare a kiorului, cu moneda nationala si cu cursul de preschimbare. O fi el mason dar e si comunist in gindire pt ca n-are viziune. Sa ia exemplu de la guvernatorul bancii nationale a Angliei, fostul guvernator al bancii nationale a Canadei, Mark Carney, sa vada cum face ala, si cum lupta el impotriva somajului tinind dobinda la 0.5%. Sint mai multe directii in care poate merge dar el totdeauna foloseste numai ceea ce e in beneficiul lui si al grupului de interese pe care-l reprezinta.


Ghe Plotoaga
Pai imprumutul de la FMI, BM si UE de 20 mld pentru ce a fost luat? Nu este cumva centura de siguranta de care vorbea nea Traienica acum 3 -4 ani? Abia acum se va dovedi util.....Dar or fi suficienti? Cred ca romanii ar trebui sa scoata banii din banci, in special valuta, si sa inceapa sa-i tina la saltea, ca pe roman daca nu-l fura statul are grija de chestia asta ori o banca ori o multinationala....Acu sa te tii vanzari de saltele.....

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare