Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

5.5.16

Povestea curtoaziei europene
Adrian Majuru



Reperele curtoaziei europene se regăsesc pe acelaşi traseu liniar pentru ultimii două sute de ani. Românii s-au aflat dintotdeauna în tabăra celor care doresc cu patos iubirea bătrânei doamne, unsă cu toate alifiile într-ale vieţii. De pildă, când România nu exista ca stat independent, se asemăna unui băieţandru abandonat, dar îndrăzneţ, care trăgea de poalele rochiei distinsei doamne. Cel putin, aşa este descris peisajul, într-un catren publicat de almanahul Ghimpelui din 1874. Şi peisajul celor dornici de integrare europeană arăta cam aşa:
“Toţi o vor, toţi îi fac curte, fiecare’n felul său:/ Unii oftând,/ Alţii cântând,/ Şi mulţi mîinile’ntizând./ Numai unul stă de’o parte şi’i arată încruntat/ Că de n’o vrea/Iubirea sa,/ Va da cu frigarea’n ea!/ Aţi ghicit cine’i cochetul? Poreclit semi-zeu,/ Care-a prădat/ şi-a devastat/ Şi azi s-a reabilitat./ E o vorbă mare care zice: “iubeşte-mă că te tai!”/ Tocmai aşa/ I-ar cam plăcea/ Să’şi impuie voia sa!/ Dacă ati privi Europa, astfel precum se găseşte,/ Cu copii murind de foame, pe cari jugul îi hârseşte;/ Dacă n’aţi uita îmbrâncirea ce primi de la o vreme;/ Veţi găsi c’are dreptate de curtesani a se teme!... ./ Declaraţii înfocate, d’un bun trai, de lungă pace,/ Vorbe mari şi jurăminte cum minciuna pupată face,/ seamănă cu-acele fraze ce vestiţii moftangii/ Fac femeilor de stradă, când vânează muşterii!!/ D’o fi proastă şi i-o crede, în curând se va căi/ Şi cam multe o să paţă până se va pocăi!”.



Catrenistul anonim al anului 1874 prefigurează clasa politică de moftangii ai secolului XXI, care asudă cu greu, de la un raport la altul al Uniunii Europene, încercând să convingă de lipsa corupţiei, de egalitatea şi aplicarea echitabilă a legilor sau a şanselor! “D’o fi proastă şi i-o crede” spunem şi noi, deşi trist, la mai bine de 130 de ani de la interesanta profeţie.

Dar, între timp, Europa s-a mai deşteptat, ştie cam ce vrea. Odată integrat/acceptat, situaţia se schimbă. România este acelaşi băienţandru, parcă mai mizer şi deznădăjduit, înfrigurat şi înfometat, alungat de părinţii săi alcoolici sau dornici să-l vândă pe un kil de caş vreunui cioban pripăşit aiurea, şi care trage de poalele rochiei bătrânei doamne, de 130 de ani. Dar, între timp, curtoazia capătă alte realităţi. O poveste “deocamdată fără nume” circulă pe internet despre “doamna cea mare”, care primeşte în dese rânduri un biet ţăran desculţ şi înfometat şi căruia-i oferă o bască de firmă, să-i ţină de foame şi de cald. De foame şi de cald nu prea i-a ţinut bietului om, căruia în urma iernilor geroase i-au degerat picioarele, ce i-au fost amputate. “Doamna cea bună” i-a dăruit atunci pe loc un cărucior cu telecomandă şi o pereche de încălţări, deşi omului fără picioare chiar i-ar trebui o bască. Răspunsul “doamnei cea bună” a fost fără echivoc: “Bade dragă, eu te înţeleg. Dar, cum te văd, cred că nu poţi munci. Nu-mi vinzi mie pământul dumitale? Cu banii primiţi ai putea să-ţi cumperi cea mai bună bască”. Căci, vorba sloganului: “Gabriel a găsit soluţia!”. Aşa se întâmplă de când cu moftangiii trimişi la peţit, moftangii care nu au habar care sunt pretenţiile unei Europe greu de convins, dacă nu stăpâneşti arta conversaţiei, tentaţiile seducţiei uşor disimulate sau subtilităţile unui comportament dospit în peste un mileniu de viaţă urbană.
La 1874 era o şansă. România nu-şi creionase decât într-un crochiu abia vizibil structura instituţională pe care Europa i-o oferea drept model. Şi acest model a reuşit să-şi câştige dreptul de a trăi independent de opreliştile şmecherilor de primprejur, iar apoi să radieze de reuşitele aplicării celor învăţate din pedagogia “doamnei cea bună”. Însă “doamna cea bună” a cam fost înşelată în aşteptări căci de-acum se vede asaltată de indivizi suspecţi, care pretind cu tupeu că o cunosc de multă vreme, îi vorbesc limba şi îi cultivă valorile. Iar ea, după 130 de ani de încercări zadarnice, priveşte cu uimire şi cu mâhnire cum peisajul uman de azi se regăseşte atât de integrat în catrenul unui anonim de la 1874:
“Avocaţi/ Cu voce mare,/ Procurori şi magistraţi;/ Deputaţi/ De prin cămară/ Şi miniştri învăţaţi/ Strigă toţi cât le ia gura/ Că românii sunt egali/ Şi cu’o lege dată dura,/ Apără pe criminali!/ Când vr’o crimă se comite/ Şi-i pofteşti la puşcării,/ N’ar fi rău să se invite/ Şi aceşti domni cu teorii/ Cel bogat merge’ndelete/ Sau în birjă tolănit;/ Cel sărac în baionete/ Sau în dubă ghemuit./ Cel bogat şi cu favori/ Bea mănâncă îngâmfat;/ Cel sărac, lipsit de soare/ E bătut şi maltratat./ La bogat cuţitul taie: are vinu, servitor;/ La sărac un strat de paie,/ Apă veche’ntr-un ulcior!/ Cel bogat, lăsat în pace,/ doarme bine, stă pe puf;/ cel sărac în umbră zace,/ Iarna’n ger, vara’n zăduf./ După legi: egalitate!/ După fapte: Strâmbătate!”.
Asta tot spune şi raportorul european de vreo 130 de ani băieţandrului ce trage să vină la poarta lumii civilizate unde se respectă cuvântul dat, iar bugetul alocat are o singură versiune a tabelului de priorităţi. Aşteptăm cu înfrigurare raportul final, al celor 130 de ani de aşteptare precum o continuă învârtire în cerc.


IQ100

subtire si unilateral...nu se spune nimic de adevarata conditionarea a acordarii independentei, castigate pe campul de lupta...conditie asumata de romani, prin Bratianu ( o gasiti si pe Wikikusherenciclopedia, la razb indep roman, e drept, in forma implicita..dar nicaieri in istoriografia romaneasc oficiala...dar dati o cautare Franklin Benjamin Peixoto, si gasiti niste barfe)...sa nu ne mai miram cine si-a mai luat tara inapoi si azi, asa cum si-a luat-o in 1944-1948

rxctps

Coana Europă este cam balcâză și cam lălâie,puțin cam coșcovită și oricum ai da-o putredă!„Educația” ei,„distincția”și „farmecul” i-a costat pe africani,indieni,asiatici și amerindieni viețile iar pe est europeni libertatea!Așa că a se scuti...

Ce-Au Voit Acel Apus @ rxctps

Aprecierea dvs. privind " educatia " , "distinctia" si " farmecul " Europei este corecta ! " Ce-au voit acel Apus ? " scria EMINESCU . Intr-adevar , ce-au vrut cand au pornit cruciadele , razboaiele coloniale , primul si al doilea razboi mondial , tot cardul de razboaie pornite dupa al doilea razboi mondial , actualele razboaie neocoloniale ? Sunt tari apusene care dupa al doilea razboi mondial au tinut-o numai in razboaie . Ce s-ar intampla daca metropolele ar fi obligate sa restituie ( " restitutio ad integrum " ) tot ce au furat din colonii ? 

Charlie

Autorul pare a incepe sa inteleaga unde se afla radacinile situatiei internationale actuale. Cu o corectura, nu de 130, ci de 170 de ani forte obscure actionand dinlauntrul unor mari puteri europene fac jocurile in Europa. Totul a inceput cu 1848 cand autorii rebeliunilor, care erau agenti dubli marunti au fost promovati la varful serviciilor secrete in infiripare dupa ce au asigurat infrangerea propriilor teroristi din toate tarile incendiate.Noua postura le-a permis sa-si promoveze acolitii in Parlamente si inalte functii de stat. Cel mai notoriu exemplu reprezentat de Otto (von) Bismarck care a pecetluit soarta imperiului francez transformand Franta in republica printr-o interventie directa armata, in timp ce a pus bazele Imperiului german prin alaturarea la Prusia a micilor regate si principate germane. Parintele unui imperiu a procreat intr-un alcov strain si o republica bastarda. L-a amagit pe regele Prusiei devenit datorita lui Kaiser-ul Wilhelm I cu explicatia ca o republica franceza nu se compara cu un regat sau imperiu francez, puternicii dusmani traditionali ai Prusiei si celorlalte entitati germane. Dovada ce ne arata cum un act unificator benefic are la baza intentiile subversive ale unui grup de interese antinational.In acest fel o imixtiune straina agresiva a dictat istoria unei tari vecine in mod samavolnic. Dupa care cancelarul a scris istoria germana ca Triumfator. Legea "antisocialista"a impus-o pentru a nu-i fi banuita filiatia marxista si pentru a supune la proba subversiva de foc noul partid social-democrat. Noul imperiu a putut dicta in Europa.

c.g.

Pt. Charlie. Germania si Franta s-au impus in Europa ca republici, sunt in U.E., motoarele economice, sunt parintii monedei euro, dar din Asia si Africa haite islamiste, in special din Siria tara care practic este golita de populatie, ca asa vrea tara Israel, sunt impinse spre tarile din U.E. de o golanie mondiala STATUL ISLAMIC ! Este de neinteles cum majoritatea conducatorilor tarilor din U.E., oficiali ai U.E., Papa de la Roma, Secretar General ONU, Presedintele SUA, toti propavaduiesc parcarea haitelor islamiste in Europa, sa faca jonctiune cu haitele islamiste parcate in occident acum 20-30-40-50 de ani, care au parazitat tarile si sistemele de protectie din tarile respective, au crescut practic niste vipere la san care au facut deranjul, carnagiul, de la Paris si de la Bruxelles, tin practic sub asediu orasele din occidentul european civilizat ! Cum este posibil ca in Germania sa fie 90 de lacasuri de cult islamiste -moschei, care toate sunt supravegheate de serviciile secrete germane, probabil ca situatii similare sunt in Anglia si in alte state civilizate din occident ! Este o situatie ciudata in tarile U.E.,acceptarea de haite islamiste, impunerea unor tari precum ROMANIA sa primeasca plaga asta mondiala, o tara care este dupa 27 de ani de balamuc nou o ruina TOTALA, practic o colonie jefuita de TOT in contrast cu apartenenta noastra la N.A.T.O., U.E.,Parteneriat Strategic cu SUA ! Avem plecati din tara circa 3-4-5 milioane de romani sa isi castige o paine in Lume deoarece datorita mega hotiilor si mega banditismelor economice declansate dupa dec'89 locurile de munca au scazut de la circa 8-9 mil. la circa 4 mil. cu salarii de mizerie, pensii de mizerie, cele mai mici din U.E. la costuri ale vietii identice si la fel ca in U.E. ! Suntem '' rau asezati '' in calea intereselor Rusiei si SUA care sunt '' umar la umar '' in ultimul secol, probabil ca deranjam interesele lor in zona fiind stat national unitar iar devalmasia actuala este indusa in tara asta!
Charlie

Pt. C.G.
I
Asa trebuie sa se poarte un dialog intre intelectuali, prin schimburi de idei si nu prin invective/injurii asa cum am parte pe aici de la indivizi fara respect fata de opiniile celorlalti, imbolnaviti de o falsa ideologie de stanga care este neocomunismul romanesc. Parerea mea bazata pe studierea profunda a evolutiilor atat istorice, cat si de civilizatie este ca din punct de vedere religios zonele amintite de Dvs sunt ancorate ferm in evul mediu, islamismul nereusind nici un fel de emancipare asa cum a reusit crestinismul. Dar mult mai grav ar fi faptul ca linia islamica moderata nu reuseste contracararea fanaticilor "fundamentalisti". Ce pot sa va asigur, capii curentelor teroriste islamice nu sunt fanatici religiosi si aceasta nu numai pt. ca nu se sacrifica ei insisi, preferand sa trimita in moarte adolescenti fanatizati intensiv in cursuri speciale religios/militare. Ce mai pot adauga, asemanarea cu scolile speciale comuniste de teroristi si diversionisti nu mai lasa loc confuziilor privind originea comuna. Istoria recenta oficiala recunoaste filierele teroriste palestiniene, libaneze, siriene, libiene, tunisiene si algeriene pregatite in blocul sovietic. Nu poporul israelian se implica, ci zecile de mii de pseudo-evrei sionisti din fostul bloc sovietic catarati la varfurile politico-militare dupa ce au emigrat. Despre republicile Franta si Germania am mai facut referiri la caracterul criminal cum au fost instaurate in urma unor razboaie(1871, 1914, 1939) provocate de marxistii propulsati anterior in fruntea statelor europene care nu au tinut cont de pozitiile monarhilor impunand politici distructive. In zilele noastre noile garnituri conducatoare europene sunt vinovate de toate deraierile, invitarea refugiatilor depasind orice imaginatie normala. O Europa deja sufocata de islamisti imigrati pe parcursul unui secol e obligata acum sa primeasca milioane intr-un an. Am explicitat cu alte ocazii cine sunt acesti conducatori de state. 
II
Cele doua republici germane create de stalin s-au construit pe structurile institutionale si industriale imperiale. Mai mult, dupa doua conflagratii devastatoare si in special dupa plati enorme de despagubiri care au loc si astazi. Ceea ce au furat sovieticii in tehnologii ar fi impins orice alta natiune in abisul istoriei. De aceea nu este meritul republicilor in accederea la varfurile tehnologice contemporane, meritul fiind al natiunilor. Chiar hitler anterior a intitulat Germania, al treilea Reich,dupa ce coreligionarii sai instituisera samavolnic dupa 1918 republica de la Weimar.Rrepublica in care partidele intretineau trupe paramilitare perfect inarmate. Republica unde atentatele politice erau la ordinea bolsevica a zilei Reiterez,nu trebuie sa confundam natiunile cu indivizii care ajung in fruntea lor si nici religiile cu fanaticii care le deturneaza sensurile profunde. Reunirea tarilor intr-o uniune cu moneda proprie a creat conditiile dictaturii europene.Si cine stapaneste tehnicile dictatoriale? Cine poate coordona atatea structuri europene pentru o politica dictatoriala unitara? In nici un caz persoane izolate, numai grupari de interese perfect coordonate. Acestea stau in spatele aparentilor decidenti.  
III
Sa fiu sincer pana la nerozia asta cu invitarea si parcarea haitelor islamiste in Europa, in tarile U.E., priveam moneda euro, U.E., intr-o perspectiva de timp nu prea apropiata STATELE UNITE ALE EUROPEI -SUE, ca pe ceva benefic, asta apropos de exprimarea dvs. ''Reuniunea tarilor intr-o uniune cu moneda proprie a creat conditiile dictaturii europene '' ! A devenit evidenta influenta '' grupuri de interese perfect coordonate '' adica majoritatea conducatorilor din tarile U.E., oficiali U.E., Papa de la Roma, Secretar General al ONU, Presedintele SUA, care toti propavaduiesc parcarea haitelor islamiste in tarile U.E., adica muschii tarii Israel golesc Siria de populatie iar haitele islamiste din zona respectiva, impinse de o golanie mondiala STATUL ISLAMIC- care sigur nu este nascut din spumele Marii mediterane precum zeita antivchitatii Afrodita, sa le parcam in tarile U.E., sa se aleaga praful si pulberea de crestinatatea europeana probabil din cvauza ca a recunoscut Palestina ... , sa se aleaga praful de moneda euro si U.E., ca lucrarile astea ar conveni si dolarului si tiparnitei sale ! Curat, '' grupuri de interese bine coordonate '' cum bine specificati in comentariul dvs. ! Eu cu mintea mea de simlu condicar, lefegiu, cititor la gazeta cred ca este o zavera euro-dolar, prea mare filaj pe Franta, Germania din partea SUA si poate tacit din partea Rusiei, iar tarile astea sunt motoarele monedei euro economiei europene, este de neinteles acceptarea de haite islamiste in tarile U.E.,nu poti sa nu bagi in ecuatie'' grupuri de interese bine coordonate '' cum bine spuneti dar care nu au granite, din Vest din Est, varfuri financiare pe scurt asa o OCULTA ..., deoarece prea fac slus mai marii Lumii in fata unor manifestari parca itite de niecaieri, dar care pot aprinde fitilul razboiului nr. 3 mondial, care poate distruge viata pe planeta Pamant ! Dumnezeu sa ne aiba in Paza Sa!
IV
Singurul avantaj individual oferit de Schengen care intre timp devine istorie a fost libera circulatie, in rest tarile au acceptat un transfer de suveranitate la dispozitia discretionara a unor persoane numite fara un control in fruntea acelor institutii suprastatale.Alternanta de 6 luni nu schimba datele problemei.Parlamentarii sunt alesi statal, dar acced preferential persoane dinainte stabilite care nu reprezinta efectiv pe cei ce i-au ales servind alte interese prin afilierea la partide europene. Totul se reduce la teoria lui lenin: omul potrivit la locul potrivit Adica impinge pe cine trebuie in fruntea unei institutii si aceasta ti se va supune Astfel ajunge unindivid sa controleze institutii peste mana sefilor de state si a Parlamentelor, ulterior numind conspirativ sefii de state. Exact ce se intampla peste tot si in special la noi. Bugetul european este imens si scapat de sub controlul tarilor membre. Aparatul uniunii e imens si platit gras astfel incat functionarii proveniti din tarile membre nu servesc aceste tari. Vezi tehnocratii care dupa ce nu au aparat interesele tarii acolo, continua sa o faca aici. 





Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare