Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

30.6.16

DUO, intreprinzator vs. politician
Dan Nicolae vs. Adrian Severin

Guvernul Ciolos a devenit incompatibil
Guvernul tehnocrat s-a constituit, in conditiile dezertarii "eroului national" Victor Ponta si ale abandonului partidelor parlamentare, pentru a gestiona afacerile curente ale tarii si a pregati alegerile din 2016. De aceea, Presedintele Romaniei a apelat la functionari ai Comisiei europene care au fost plasati in pozitii guvernamentale cheie. Trecand peste aspectele constitutionale ale formarii acestui guvern, trebuie admis cel putin ca...
See More


Octav Badescu Domnule A. Severin aţi rămas, neschimbat, tot "un bursuc veninos"(comparaţia aparţine lui CTP).

Dan Nicolae Da ! Bursucii veninosi (sic !) sunt singurele animale capabile sa inteleaga realitatea si sa aiba taria sa-i dea nume.

 
Eugenia Rada ce sintagma!

 
Onea Lelia Guvern de politicieni, d-le Adrian Severin? Păi nu guvernele de politicieni, de până acum, au adus ţara asta la sapă de lemn? Nu tot politicienii distrug Europa sub ochii noştri? Nigel Farage şi asemeni lui majoritatea euro-politicienilor, ce este? Cum ajung asemenea nulităţi să decidă soarta a milioane de oameni? Să plece guvernul Cioloş şi să vină cine? Aceiaşi schimbători de scaune cuibăriţi-cuibărind acum, vara, prin cine ştie ce insule exotice? Slabe speranţe... pierdute, distruse şi ele..

 
Adrian Severin Politicienii pot fi buni sau rai dar fara ei nu se poate. Daca nu avem politicieni buni este doar vina societatii care nu a stiut sa ii stimuleze pe oamenii buni sa devina politicieni. Daca medicii sunt slabi, nu mergem la macelari sa ne trateze ci cautam medici buni pana ii gasim.

 
George Frehden Adrian Severin Ceva mai neinteresant nu cred ca se include ca raspuns!

Gheorghe Vlad Cum trecand peste aspectele constitutionale ale formarii acestui guvern? Cum asa? Care este diferenta dintre o lovitura de stat si parghiile prin care acest guvern a fost instalat ? Nu ar trebui sa fie primul punct de rezolvat inainte de a se face orice?


Dan Nicolae Din nefericire codul penal al lui Basescu & Macovei nu include si infractiunea de "atac impotriva ordinii statale si constitutionale". Daca ar exista, presedintele-givernator si intereg guvernul "meu" ar intra in bloc in puscarie.

Serban Paunescu Eu nu am inteles de ce a cedat PSD guvernarea. Singura explicatie este ca acesta solutie a fost impusa pentru ca acest guvern sa rezolve niste probleme.
Dan Nicolae Cand Ponta a demisionat cineva avea indreptat spre el un pistol incarcat. Totul a fost la figuri impuse. Ponta refuzase un nou imprumut FMI, absorbtia fornurilor europene era foarte sus, Romania era prima in Europa la crestere economica, etc. Ponta cusese in China unde Merkel a luat-o in bot. etc etc. etc. Trebuia stopat cu orice pret. Pretul a fost COLECTIV#

 
Adrian Severin Dle Dan Nicolae, mi-e teama ca aveti o perceptie romantica asupra evenimentelor. Ca sa incep cu sfarsitul, a spune ca Ponta a triumfat in China, acolo unde Merkel a esuat, este cam departe de adevar. Ponta nu a realizat nimic in relatia cu China. Au fost oportunitati datorate chinezilor dar pe toate le-a ratat. Stiu din interior aceste lucruri. Cresterea economica, in masura in care nu a rezultat doar din jocul statisticii, nu era sustenabila cel putin din punct de vedere social. De asemenea stiu aceste lucruri din interior, inclusiv de la cei care, prin gura lui Ponta (care, de altfel, habar nu are de economie) spuneau public exact invers. Despre absorbtia fondurilor europene (aici datele exacte sunt inca necunoscute) nu vad unde este problema. Fondurile acelea trebuiau absorbite. Imprumutul de la FMI fusese refuzat si de alte state si nu ar fi fost pana la urma un capat de tara. Ca s-a negociat prost cu FMI nu este vina FMI ci a guvernului roman. Ponta nu a facut nimic pt a reforma institutiile statale, pentru a restabili suprematia Constitutiei (in locul acesteia a semnat Pactul de coabitare cu Basescu) si a esuat complet in politica externa, printre altele neopunandu-se statutului colonial al Romaniei. Demisia lui a fost de fapt un abandon al luptei, o dezertare care a folosit ca pretext tragedia (necesara?) de la Colectiv pentru a se retrage inainte ca succesele economice sa isi dovedeasca fragilitatea, in conditii favorabile creerii unei imagini de martir. Cand a demisionat Ponta avea, intr-adevar, indreptat impotriva lui un pistol dar nu era pistolul puterilor politice straine (acelea analizasera chiar posibilitatea de a-l aduce la presedintia Romaniei dar renuntasera, in cele din urma, considerandu-l prea volatil) ci al mafiei interne cu care nu a avut curajul sa lupte dar nici nu a reusit sa se inteleaga. Din punct de vedere tactic si din perspectiva intereselor politice personale momentul demisiei a fost foarte bine ales. Grupul Ponta lucreaza excelent la creerea unei legende glorioase a personajului respectiv. Eu unul nu m-am implicat in acest proces, desi stiu multe si am multe de spus. Asta nu inseamna insa ca sunt gata sa sustin pe pagina mea de fb sporirea increderii intr-un basm care ar putea ajunge sa ne intunece ratiunea si sa ne impinga in viitor spre alte optiuni periculoase.

 
Dan Nicolae Adrian Severin multumesc pentru lamuriri, mai ales pentru ca provin "din interior". Eu am propriul barometru pe care-l folosesc pentru a aprecia un regim sau altul - succesul meu personal, succes obtinut fara sa fiu securist sau beneficiar al vreunei mafii politice. Perioada Basescu a fost catastrofica, in timp ce cei cativa ani de guvernare Ponta mi-au fost benefici, la fel ca si alte perioade de guvernare PSD (Vacaroiu - cea mai benefica perioada, sau perioada Nastase). Ce se intampla insa acum, dupa ce tara a incaput pe mana lui Johannis si a givernului de tehnocrati este din punctul meu de vedere cea mai neagra perioada din istoria de dupa '89. Daca Ponta putea mai bine ? Oare se poate face mai bine intr-un stat integral mafiotizat de securisti ? Teoriile sunt frumoase. Imi place si mie sa fac constructii intelectuale, e drept, "din exterior" ! Teoriile insa nu tin de foame. Scuze pentru tonul populist.

 
Adrian Severin Ati dus-o atat de rau in timpul Guvernului Tariceanu sau al Guvernului Roman?

 
Dan Nicolae Fara discutie. Sa ne intelegem, eu sunt prin formatie simpatizant liberal si a lipsit foarte putin sa intru in partid - ma felicit ca nu am facut-o pentru ca nu as fi suportat alianta cu Basescu. In perioada guvernarii Tariceanu mafia basista a puas mana pe intreaga economie, iar firme mici ca a mea si a tuturor cunoscutilor mei au falimentat datorita mafiotizarii pietii in toate domeniile. Despre Petre Roman ... numai de bine, dar marturisesc ca sunt realmente surprins ca pomeniti acest personaj atat de nociv Romaniei. Sigur ... ati fost la un moment dat in aceeasi barca ... Dar pentru ca sunt pe pagina dvs. ma retrag inainte de a spune ceea ce cred despre 'mnealui.

 
Adrian Severin Nu este vorba despre "teorii intelectuale" ci despre analize sistemice care implica testul durabilitatii. Ceea ce folositi dvs nu este un "barometru" (care masoara presiunea admosferica pentru a determina evolutia vremii) ci un "termometru" (care masoara temperatura actuala intr-un loc concret). Din acest punct de vedere masuratoarea dvs este perfect fiabila si operata "in interior" iar nu din exterior. Cei mai multi folosesc asemenea "termometre". Problema este ca nu toate termometrele arata aceeasi temperatura. I-am auzit, de pilda, pe multi spunand ca perioada Guvernului Vacaroiu a fost pentru ei un dezastru. De aceea planificarea politica trebuie sa porneasca de la o medie a acestor masuratori. Oricum, cert este ca problema noastra este dezastrul guvernarii actuale iar nu prestatia guvernelor trecute. De aceea, nu are rost sa ii facem chip cioplit lui Ponta. De acord ca in perioada guvernarii lui multi s-au simtit confortabil dar nu datorita a ceea ce a facut guvernul ci mai degraba datorita a ceea ce nu a facut. Cand va veni ziua inlocuirii actulalui guvern vom avea in vedere insa ceea ce succesorul sau va putea face in viitor iar nu ceea ce a facut in trecut. Indiferent cine va fi posibilul succesor si desigur cu conditia ca opinia noastra sa conteze.

 
Adrian Severin Nu va faceti probleme. Opinia mea despre Petre Roman este critica si in orice caz poate suporta si critici mai severe. Am intrebat deoarece in scurta guvernare Roman nu s-au produs situatii care sa afecteze negativ nivelul de viata al romanilor. De asemenea nu m-am referit la partide ci la guverne. Au fost intrebari tehnice menite a-mi permite sa va inteleg mai bine. Ma mira ca ati dus-o mai bine in timpul Guv Vacaroiu cand am avut o inflatie de 30% iar nu in timpul Guv Tariceanu cand "economia duduia", este drept nu datorita politicii guvernamentale si fara a se bucura de sustenabilitate.

 
Dan Nicolae Nu am spus intamplator "barometru" ! Nu m-am referit la efecte (temperatura) ci la cauzele acestor efecte, din afara, adica mi-am dorit sa raportez efectele in planul succesului meu ale "presiunii" exterioare a guvernarii. Evident insa ca exista o anume marja de imprecizie in limbaj mai ales cand folosim genul asta de comparatii. Sa fim noi sanatosi.

 
Adrian Severin In fine, orice "instrument" ati folosit, el a masurat doar gradul dvs de satisfactie in raport cu un guvern sau altul iar nu prestatia generala a guvernului in raport cu societatea. Sunt doua tipuri de analiza diferite. Avand acum si informatiile mele (informatii iar nu opinii) veti putea decide poate mai nuantat in ce masura binele dvs a fost un efect al politicii guvernului sau o stare fara legatura cu aceasta.

 
Dan Nicolae Adrian Severin in perioada 92-96 de la 4 salariati am ajuns la 60 si la mine in companie se castigau, atunci ! salarii de cel putin 1000 USD, iar profitul era de asemenea considerabil. La finele lui 97, dupa instaurarea guvernului Basescu (sa nu-mi spuyneti ca era altcineva prim-ministru !) deja ramasesem numai eu cu secretara si contabilul. Dupa un usor reviriment ddupa 2000, in 2004 am fost nevoiot sa inchid firma si sa ma angajez la o firma straina. Am dus cu greu o firma de tip one-man show pana in 2010 cand afacerea mi-a fost furata mafiotic de un apropiat al lui Basescu. Istoria mea este identica cu a altor zeci de mii de "intreprinzatori". Fac parte dintre naivii care au dorit sa faca ceva in Romania desi am avut zeci de ocazii de a emigra in conditii cel putin favorabile.

 
Dan Nicolae Adrian Severin Care este scopul guvernarii, daca nu cel al satisfactiei unei cat mai largi majoritati a populatiei ? Sigur fac abstractie aici de "interesele majore ale tarii" - care or fi alea ? pentru ca nimeni de la celebrul summit de la Snagov cand s-a stabilit strategia UE + NATO (pentru ca avandu-l in Rusia pe Eltzan, nu prea exista alternativa) nu mi-a produs ceea ce Johannis numeste acum "planul de tara" (nu stiu de ce nu a fost corect sa-i spuna "planul de colonie" !). Din cate constat strategia Snagov s-a dovedit o catastrofa. Colonie sa fie, daca e sa fie, dar sa traim decent ! (nu-mi vine sa cred ca am spus asta !) Credeti ca pentru marea majoritate a romanilor exista alte lucruri importante ? Daca nu traim decent nu beneficiem de niciuna dintre asa-zisele libertati ale democratiei. La ce bun atunci ? Prefer sa ma opresc aici. Noapte buna, stimate domn ! Pentru dvs. ce inseamna satisfactia de care vorbim ? In afara de placerea intelectuala de a filosofa ?

 
Adrian Severin Va amintesc ca filosofia este dragoste de intelepciune. Dincolo de asta satisfactia dvs nu este egala cu satisfactia unei mase cat mai largi a populatiei. Nu-mi rastalmaciti cuvintele. Aveti toata legitimitatea sa fiti multumit de un guvern sau altul in functie de viata pe care ati dus-o in timpul lui. Intrebarea de la care am plecat a fost de ce a parasit lupta Victor Ponta. Or, eu am spus ca nu a fost silit sa plece pentru ca prin politica lui v-a satisfacut pe dvs (ceea ce desigur ma bucura) ci pentru alte motive pe care am sesizat ca nu le cunoasteti si pe care nici nu aveati cum le cunoaste. Atat. In rest nu avem motive de dezacord. Tot ce spuneti este just. Poate cu exceptia aprecierii ca Strategia de la Snagov a fost o calamitate. In realitate ea nu a jucat nici un rol concret. Singura ei consecinta a fost o calmare a climatului politic intern si realizarea unui simbol de unitate in sustinerea unei agende nationale. Cu aceasta va urez, la randul meu, o noapte cat mai buna.

 
Serban Paunescu Dan Nicolae Nu sunt de acord. Ponta s-a retras pentru ca nu mai putea sta in post dupa ce a fost devoalat ca este plagiator. Ponta are problemele lui... Eu am spus de ce a renuntat PSD, PSD nu este Ponta.

Dan Nicolae Serbane chestia cu plagiatul este un adevar pe jumatate asa cum este si cea cu Ponta acoperit. Nu are rost sa dezvolt, dar fara sa stiu detalii, cunoscand numai tematica lucrarii de doctorat - unica in literatura de specialitate din Romania - faptul ca domeniul, juridic, este poate cel mai strict codificat - deci cu o multime de sintagme standard - si cum se face scanarea pentru depistarea plagiatului la lucrari de acest tip - exista softuri specializate - suynt ferm convins ca totul e o porcarie fabricata de Basescu, ca multe altele. Ponta, pe care nu-l simpatizez de loc, mai ales datorita tonului de zeflemea pe care l-a adoptat de o buna bucata de vreme pentru a-si masca un continut inca destul de "subtire", are exact problemele pe care le au toti politicienii "din prima linie" cu acest malaxor al pseudo-justitiei care este DNA. Simplul fapt ca un personaj politic de varf este "devalorizat" de DNA pentru mine este semnul faptului ca acel personaj este vaoros si trebuie sa dispara. Cei care nu sunt "disparuti" sau care sunt salvati in extremis, precum Dragnea, pentru mine sunt cei care au facut un pact cu diavolul (stapanul DNA). In cazul lui Dragnea, pactul vuizeaza demantelarea PSD mai mult ca sigur. Pentru mine, care nu sunt un simpatizant PSD, acest partid a devenit ultima reduta de rezistenta impotriva colonizarii fortate a Romaniei. PSD nu mai e de mult o emplema a comunismului (de altfel trebuie sa fii idiot sa-ti imaginezi ca mai exista comunisti in Romania - in afara bolsevicilor, pe care insa ii gasim acum nu la PSD ci in partidele de asa-zisa dreapta !). Numai datorita acestei perceptii de salvator al natiunii PSD isi pastreaza cei 35% peste orice agresiuni si manipulari. Pana la urma PSD e un partid dar votantii sunt oameni, nu robotzi. Victoria PSD la locale, mai ales in Bucuresti, unde lumea e mai informata decat in alte parti, este o victorie impotriva colonizarii si deznationalizarii. PSD a renuntat la putere pentru ca Dragnea este un tradator. El a dat ceva important in schimb pentru a nu fi incarcerat, iar faptul ca nu mai este atacat de media imi spune ca am dreptate: el este de coniventa cu puterea. Ma amuza ideea ca Ponta e o non-valoare ! De ce oare l-a purtat la alegeri Dragnea ca pe sfintele moaste prin tara ? Pentru ca Ponta reprezinta - indiferent ce este el in fapt - singurul om politic credibil din PSD. Probabil ca foarte repede Gabi Firea ii va lua locul. Cred insa, si cu asta inchei, ca nu mai putem judeca politica interna in afara jocului politic la nivel international, mai ales ca Romania ramane o balama extrem de importanta dpdv geo-politic. Cred, in acest context, ca prea repede ne aruncam in aprecieri, fara a considera influenta Rusiei, care spre deosebire de US se afla aici langa noi si va fi aici langa noi si peste 1 an, si peste 100 de ani si probabil si peste 1000 de ani, daca nu cumva arunca US lumea in aer mai devreme. Prea ne repezim sa judecam pozitia noastra ca si cand totul se dicteaza la Berlin si/sau la Washington. Mi-e teama ca foarte repede vom intelege ca intelept este sa ne punem de acord si cu tatal nostru de la Moscova, asa cum au fact-o recent bulgarii cand i-au pus bocancii in farfurie lui Johannis.

Un comentariu:

Gavrila spunea...

Gasesc comentariile dlui Dan Nicolae de o pertinenta extraordinara, denotand inteligenta, informare si acel patrotism genuin ce reuseste sa evite excesele penibile si paguboase.
Mai sunt sperante cu oameni de asemenea calibru.

Google
 

Postări populare